Британски разрушител и фрегата ескортират самолетоносача „Адмирал Кузнецов“

Два кораба на британския военноморски флот, фрегата и разрушител, са приведени в готовност да ескортират групата руски бойни кораби начело с единствения руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, който от 6 януари започна придвижването си от източната част на Средиземно море край Сирия към Русия, преминавайки край Великобритания, съобщи „Дейли Телеграф“ (Daily Telegraph) в неделя (15 януари).

„Кораби и подводници на британския военен флот, с подкрепата на съюзниците от НАТО, провеждат все по-интензивни секретни действия, опитвайки се да открият и съпроводят военните кораби на Руската федерация“, отбелязва изданието.

По-рано Русия обяви, че съкращава войските си в Сирия. Първо оттам потегли групата бойни кораби начело със самолетоносача „Адмирал Кузнецов“. Решението за намаляване на руското военно присъствие в Сирия беше прието в края на миналата година, когато бяха подписани споразумения за спиране на огъня и началото на мирните преговори между сирийското правителство и въоръжената опозиция.

През октомври миналата година преминаването на руските кораби край Великобритания се превърна в една от основните новини на острова. Те бяха съпроводени от британски военни кораби, включително разрушители и фрегата.