Британски журналист: Русия не застрашава страните от Балтика, провокациите идват от тях

Русия изцяло уважава суверенитета на Латвия, Литва и Естония, а агресивната риторика и провокациите са характерни точно за тези балтийски държави, твърди британският журналист Нийл Кларк, цитиран от RT. 

Кларк полемизира с американския публицист Ли Едуардсън в негова статия публикувана неотдавна в Daily Signal, в която се прогнозира „нарастващ натиск на Русия – икономически, политически и военен – на малките, но стратегически разположени балтийски държави”.

„Отчитайки историята на 20 век, може да се разберат някои опасения пред Русия, особено опасения относно по повод сигурността на балтийските държави” – пише Кларк.

„Грубата русофобия” обаче на политици като Даля Грибаускайте е непростима, както и действията на западните „ястреби”, които се стремят да използват историческите опасения пред Русия за постигане на своите собствени геополитически интереси, счита британският журналист.

Той привежда пример с агресивната риторика на литовския президент Грибаускайте, която в интервю за Washington Post нарича Русия „държава с терористични елементи”, а в други интервюта сравнява Владимир Путин с Хитлер и Сталин.

Да се твърди, че ситуацията напомня за 1940 г. е нелепо, пише Кларк. Само „истински интригант” би интерпретирал законната загриженост на Русия за правата на етническите руснаци, живеещи в Балтика, като опит да се „дестабилизират” тези страни, отбелязва журналистът.

В страните от Балтика продължават опитите да бъде пренаписана историята и „престъпниците да бъдат превърнати в жертви”. Маршовете в чест на дивизиите СС предизвикват възмущение не само в Русия, пише Кларк. Подобни акции може да се оценят като провокационни.

Като антируски провокации журналистът счита военните учения и парадите на НАТО край границите на РФ. През февруари такъв парад от 140 военни машини се състоя в град Нарва в Естония само на 300 метра от границата с Русия. „Ние можем само да си представяме как биха реагирали САЩ, ако Русия демонстрира свои въоръжения по такъв начин” – отбелязва Кларк.