Британски журналист за Г-7: Срещат се само заради груповата снимка

Британският журналист Лари Елиът е убеден, че организацията Г-7 вече отдавна е изживяла времето си и не е способна да решава най-важните проблеми на човечеството. Това той пише н статията си, публикувана в The Guardian, предаде РИА Новости.

Според автора, Ангела Меркел и нейните гости в рамките на ежегодната среща на „Голямата седморка” за пореден път ще говорят правилни неща на пресконференцията и ще позират пред фотоапаратите.

„За работоспособна „Седморка” са нужни няколко съставки: необходими са глобални проблеми, искащи решения. Необходимо е определено равнище на единодушие сред участниците по повод на това как тези проблеми трябва да бъдат решени. Необходим е също и лидер, който е способен да постигне единодушие, ако е трудно то да се постигне” – пише журналистът.

Елиът акцентира вниманието на факта, че от изброените условия се изпълнява само първото. В „Голямата седморка” няма общо виждане относно решението на поставените въпроси.

Освен това, отбелязва авторът, в Г-7 липсва лидерът, какъвто би могъл да стане президентът Барак Обама – „той демонстрира нежелание ли, или неспособност да поведе организацията след себе си, а членовете на „Седморката” се събират за кратко, пускат малки комюникета и скоро се устремяват към летищата.