Британски журналист засне филм за конфликта в Донбас

Британският журналист и блогър Греъм Филипс съобщи на пресконференция в Луганск, че е заснел филм за събитията в Донбас, участниците във въоръжения конфликт и живота на хората в региона в условията на блокадата, въведена от украинските власти, съобщи РИА Новости.

„Аз бях в Луганск по време на блокадата, живеех там заедно с всички. Този филм е без никаква пропаганда и отразява реално събитията в Донбас през този период. Този филм представя истината“, разказва британският журналист.

Филмът носи името „Арамис“, посветено на един от главните герои – загинал опълченец, местен жител, взел оръжието в ръце по време на конфликта в Източна Украйна.

Филипс отбелязва, че в основата на филма са не само видеоматериалите, които самият той е заснел в Донбас от 2014 г., но и уникални кадри от личния видео архив на „Арамис“.

„Този филм е уникален, защото главният герой „Арамис“ също много е снимал… Това беше първият опълченец, с когото записах интервю… За това време този човек се превърна за мен в роднина“, подчерта журналистът.

Той заяви, че посвещава филма на загиналия си приятел и на всички жители на Донбас, но също така много би искал украинските военни да го гледат.

„Те казват: „Ние воюваме срещу руския спецназ“, а аз искам те да видят този филм и да оценят сами срещу кого всъщност са воювали… Иска ми се да вярвам, че този филм ще направи информационен пробив и то не само в Украйна и Русия, но и в целия свят. Ще има хора, които ще мразят този филм. Той е неудобен за мнозина“, заяви Филипс.

Според журналиста всеки, който си задава въпроса за това, какво се случва в Донбас, кой срещу кого воюва и защо мирните жители са взели оръжието в ръце, ще намери правдиви отговори в този филм.

Презентацията на документалния филм „Арамис“ ще се състои в четвъртък в Луганск, а в  началото на април ще се появи в интернет. По думите на Филипс скоро филмът ще бъде преведен на английски и презентиран в Лондон.