Британски депутат: Великобритания трябва да последва примера на САЩ и да подобри отношенията си с Русия

Британският депутат от Консервативната партия Дейниъл Кавчински повтори многократно призива си към британските власти да „последват примера на Америка и да се опитат да потушат конфликтите с Русия”, тъй като ако Великобритания признае Русия за „световна сила” ще могат да бъдат решени сериозни международни проблеми, пише „Спутник“, цитиран от fbr.bg.

„Русия е тук, за да остане,” пише британският политик в статия за британското политическо и културно списание „New Statesman”.

Размерите на руското влияние означават, че държавата просто не може да бъде игнорирана.

„Като най-голямата по площ страна, шестата по големина икономика, деветата по население и постоянното ѝ място в Съвета за сигурност на ООН, силата и влиянието на източната съседка на Европа просто не могат да бъдат отречени,” обяснява Кавчинкси.

Освен това Русия играе съществена роля в опитите да бъдат потушени конфликтите в някои от най-горещите точки на света.

Признаването на руската водеща позиция на световната сцена е важно за изграждането на конструктивни благотворни отношения със страната, отбелязва още политикът.

Той съжалява, че отношенията на Лондон и Вашингтон с Русия много се различават и сега е ред на Великобритания да „последва примера на Америка и да се опита да потуши конфликтите” вместо да „ръчка руската мечка, която вече се чувства като в клетка.”

„Наскоро Америка и Европа, и в частност Обединеното кралство, предприеха два (различни) подхода относно отношенията си с Русия.”

САЩ, в лицето предимно на държавния секретар Джон Кери, са много по-предразположени и имат желание да работят заедно с Русия по важни проблеми като Сирия и Иран, казва Кавчински.

Междувременно Великобритания се държи настрана и порицава Русия и нейния лидер.

„Докато държавния секретар Кери публично нарече Русия „важен партньор”, британският външен министър Филип Хамънд заяви, че „Русия представлява предизвикателство и заплаха за всички нас.”

Изказвания като това на Хамънд не подпомагат създаването на работещи взаимоотношения с една от най-големите световни сили, казва политикът.

Британският депутат по-рано вече отбеляза „безпрецедентното отличаване на подхода на Великобритания и САЩ към Русия.”

„Не си спомням друго подобно различие между двете столици в техния подход към Русия. Следя скорошните изказвания на държавния секретар Джон Кери в Twitter, където той направи някои наистина положителни коментари относно обвързването с Русия, което се различава коренно от изказванията на британския външен министър – което очевидно е много разочароващо.”

Консерваторът също така е против разширяването на ЕС и НАТО, което според него може да изостри настоящите конфликти с държавата.

„Източната съседка на Европа няма да изчезне и всяко бъдещо разширяване на ЕС или НАТО почти със сигурност ще засегне руската сфера на влияние, което допълнително ще усложни положението.”

Дейниъл Кавчински се подготвя да посети Русия през месец май заедно с Избирателната комисия на Министерството на външните работи, относно доклад за англо-руските взаимоотношения.