Британски генерал: Днес НАТО не може да се справи с Русия

Британски генерал: Днес НАТО не може да се справи с Русия

Публикувано от:

НАТО в момента не би могла да се справи с Русия според висш британски военен, говорил пред Би Би Си, пише руското издание “Аргументи недели”.

Тревога във връзка с т. нар. руска заплаха изрази бившият шеф на британското обединено командване генерал Ричард Барънс. Според него НАТО не би се справила с такъв противник като Русия, посочва седмичникът на своя сайт. По думите на Барънс след края на Студената война страните от Северноатлантическия алианс са привикнали да живеят в спокойна обстановка, съответно средствата, изразходвани преди за повишаване на отбранителните мощности, са били харчени за други нужди.

Поради това в момента организацията не само е напълно демобилизирана, но няма и готовност за потенциала, който може сега да демонстрира Русия. А няма никакви гаранции, че благоприятните за НАТО условия ще се запазят и занапред, подчертава британският генерал.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви по-рано, че Русия не е заплаха за пакта, напомня в тази връзка електронният вестник “Руски диалог”. А според кандидатката за президентския пост във Франция Марин льо Пен, обявила се за излизане на страната от ЕС, съществуването на НАТО няма смисъл след края на Варшавския договор и разпадането на Съветския съюз. Лидерката на френските националисти смята, че Алиансът е нужен единствено на САЩ, за да лобират за своите интереси в Европа, пише “Руски диалог”, цитиран от novini.bg