Британската полиция: Березовски се е самоубил, обаче остават неизяснени неща

Британската полиция излезе със заключение, че известният руският бизнесмен Борис Березовски се е самоубил, но отбеляза, че има още неизяснени детайли.

Тялото на Березовски бе намерено на 23 март 2013 г. в банята на дома, в който е живял, в село Аскот, недалеч от Уиндзор. По-късно бе оповестено, че причина за смъртта може да са симптоми, съвпадащи със симптомите при обесване. Тъй като признаци на борба не са намерени, журналистите лансираха версията за самоубийство на бизнесмена, който изпитвал големи финансови затруднения.

„По време на разследването стигнахме до извода, че причина за смъртта е самоубийство”, пише в заключението на полицията.

Но следствието така и не можа да установи, на кого принадлежи един от пръстните отпечатъци в банята, където е намерено тялото на бизнесмена. Не е установена и личността на непознат, забелязан в района на къщата на Березовски два дни преди смъртта му.  Освен това остава загадка защо се е задействала аларма за радиационна тревога при пристигането на полицаите в къщата на бизнесмена: при проверката наличие на радиоактивни вещества не е установено.

И охраната, и лекарят от бърза помощ, огледал тялото, смятат, че става дума за самоубийство.

В същото време лекуващият лекар на бизнесмена изпаднал в шок, като разбрал за смъртта на пациента си. „Нямах никакви основания да предполагам, че моят пациент ще се самоубие”, споделя доктор Саид Ислам.

Съмнения във версията за самоубийството на Березовски изказаха в залата на съдебното заседание и дъщерите на бизнесмена Екатерина и Елизавета, а така също бившата му жена Галина Бешарова. По думите на Бешарова, той планирал отпуска и чакал дъщерите си да му дойдат на гости, предаде РИА „Новости”.