БРИКС е основен икономически локомотив в света, призна МВФ

Страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) остават едни от най-важните локомотиви на световния икономически растеж. Това заяви пред международна конференция във Вашингтон зам.-директорът на Международния валутен фонд Мин Чжу, пише money.bg

„Преди 20 години техният дял в световния растеж бе по-малко от 10 процента, а сега е над 30%. По такъв начин БРИКС е реален двигател на глобалния икономически растеж, каза представителят на Фонда, цитиран от ТАСС. Според Мин Чжу, това е резултат от сближаването между най-развитите и групата на най-бързо развиващите се страни, процес, който той нарече „конвергенция“.

В своето изказване заместник шефът на МВФ даде и някои препоръки към страните от БРИКС.

За Китай, по неговите думи, това е балансиране на целите в постигането на устойчив ръст – например преместване на фокуса от инвестициите към сектора на услугите.

На Индия се препоръчва да стъпи върху икономика, стимулираща предлагането и да облекчи инвестициите за сметка на реформи в пазара на труда и земята.

За Бразилия, по мнението на МВФ, главни приоритети са борба с бюджетния дефицит и възстановяване конкурентността на икономиката.

По адрес на ЮАР прозвучаха призиви да реши структурните си проблеми, вкл. и тези свързани с достъпа до електроенергия.

На Русия Мин Чжу препоръча да си спомни за „икономиката на предлагането“, да усъвършенства държавното регулиране и настойчиво да провежда необходимите реформи.