Брийдлав: САЩ и съюзниците им в НАТО се готвят за конфликт с Русия в Европа

САЩ и съюзниците им в НАТО предприемат мерки, за да бъдат готови в случай на необходимост за конфликт с Русия на европейския континент. Това заяви на среща с журналисти в Пентагона главнокомандващият въоръжените сили на НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав, предаде ТАСС.

По думите му, всички страни от алианса увеличават боеготовността на войските си, „за да бъдат готови, ако това се наложи, за конфликт“ с Русия. Той уточни, че такива действия се предприемат, в частност, в рамките на американската инициатива по укрепване на сигурността на европейските съюзници, предвиждаща запазване на присъствието на войски на САЩ в Европа на ротационна основа, активизиране на военните учения и разполагането там на допълнително количество оръжие и военна техника. За тази цел администрацията на Обама е поискала от Конгреса за 2017 г. 3,4 млрд. долара, което е близо четири пъти повече от предишни години.

Брийдлав твърди, че Европа днес се сблъсква с предизвикателства в областта на сигурността от две страни. Според него, „от Изток – това е възраждащата се агресивна Русия“, а от юг – терористичната заплаха, идваща от ИД, чиито действия предизвикаха бежанския поток, сред който може да има и „чуждестранни терористи“. Генералът настоява и на това, че „намесата на Русия в сирийския конфликт е усложнила ситуацията“. Според него „Русия е сторила твърде малко срещу ИД и вместо това помага на сирийския президент Башар Асад“.

Москва по-рано нееднократно е опровергавала подобни обвинения, подчертавайки, че осъществява военно-въздушната си кампания в Сирия единствено срещу терористите от ИД и другите терористични организации.