Брийдлав нарече Русия „екзистенциална заплаха“ за САЩ

Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав нарече Русия „екзистенциална заплаха“ за САЩ, съюзниците им и целия световен ред, предаде РИА Новости.

В есето си „Следващите стъпки на НАТО: Как да се обръщаме към Русия и другите заплахи“, публикувано в сп. Foreign Affairs, Брийдлав разказва, че встъпвайки в длъжност през май 2013 г., той е открил, че макар силите на САЩ и НАТО в Европа да са много добре оборудвани, те са зле подготвени за съвременните предизвикателства, и по-точно, за „руската агресия“ и промените, свързани с продължаващата нестабилност в Близкия изток и Северна Африка.

„Основа на всяка стратегия в Европа трябва да стане осъзнаването на това, че Русия представлява непреходна екзистенциална заплаха за Съединените щати, техните съюзници и международния ред. Русия възнамерява отново да се превърне в световна държава – със своите амбиции тя демонстрира това, в частност, с имитирането на атаки на военните си самолети срещу американския миноносец в Балтийско море и възобновяването на полетите на стратегическите си бомбардировачи край американската брегова линия“, пише Брийдлав.

„Освен това, интервенцията на Русия в Сирия демонстрира желанието на Москва да разшири влиянието си зад граница. Въпреки увеличаващата се войнственост на Русия, нито САЩ, нито съюзниците им са адекватно подготвени за бързо реагиране на откритата военна агресия. И те не са достатъчно готови да се противопоставят на хибридната война, която Москва водеше в Източна Украйна“, добави генералът.

За да се подготвят по-добре за тези предизвикателства САЩ трябва да се усилят в Европа и да признаят Русия за непреходна глобална заплаха, счита още той.

Киев и западните страни постоянно обвиняват Москва за това, че се намесва в конфликта в Украйна. В отговор на тези обвинения Русия отговаря, че не е страна в конфликта в Донбас и е заинтересована от това Киев да преодолее политическата и икономическа криза.

Филип Брийдлав през май напусна поста главнокомандващ силите на НАТО в Европа след 39 години служба във въоръжените сили на САЩ.

Според редица медии именно Брийдлав е автор на механизма за укрепване на източноевропейския фланг на НАТО, включително и на увеличаването на броя на войските и техниката в Балтика и Източна Европа. Като главнокомандващ силите на НАТО в Европа той призова Вашингтон да се съсредоточи върху „нарастващата военна мощ на Москва“.