Бреговата охрана на Северна Корея е задържала руска яхта в неутралните води на Японско море

Руска състезателна яхта е била задържана от севернокорейската брегова охрана в неутрални води в Японско море, съобщи ТАСС.

Новината е потвърдена от посолството на Москва в Пхенян. Яхтата „Елфин” е пътувала от южнокорейския град Пусан към Владивосток след участие в международно състезание.

Според яхт-клуба „Седем фута”, съдът е преминал в близост до севернокорейски води, но не е нарушил никакви граници. Яхтата, с големина 28 фута, е била взета на буксир от севернокорейска рибарска лодка. На борда на руския съд има 5 души екипаж, потвърдиха от руската дипломация, която „активно се опитва да изясни ситуацията”.

 „По последни данни, яхтата е взета на буксир от бреговата охрана на Северна Корея, която я дърпа към брега. По наши данни, яхтата все още е далеч от брега. Буксирането ще става бавно. Вероятно, корабът ще достигне брега до края на днешния ден. Времето в района е добро. Моряците са живи и здрави”, съобщи източник от руските власти.

Връзка с моряците обаче няма. Отбелязва се, че руското външно министерство, посолството и другите структури се опитват трескаво да изяснят ситуацията.

„Капитанът е отведен на борда на севернокорейския кораб, екипажът е останал на яхтата”, съобщава източник.