1 септември 2009 г. Бойко Борисов на срещата с Путин в Гданск 1 септември 2009 г. Бойко Борисов на срещата с Путин в Гданск

1 септември 2009 г. Бойко Борисов на срещата с Путин в Гданск 1 септември 2009 г. Бойко Борисов на срещата с Путин в Гданск

Борисов: Путин беше добронамерен, очаквах по-труден разговор

Публикувано от:

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“, в разговор с руския президент Владимир Путин по телефона, съобщиха от правителствената пресслужба. „Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочи Борисов и отново настоя руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

Премиерът Борисов информира президента Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. Той посочи, че темата вече се разглежда от Народното събрание.

Двамата изразиха задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор. Фокус беше поставен върху проекта за газоразпределителен център на територията на България. Те обсъдиха подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта. Борисов и Путин се договориха експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.

Руският президент приветства открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането.

Премиерът Борисов и президентът Путин изразиха задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин оцени високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие.

 

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден, заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след разговора си в петък със стопанина на Кремъл, съобщава БГНЕС.

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист относно развитието на енергийните ни проекти. Първо получих становището на ЕК, след това и чух изразената позиция от президента на Русия, сега задачата ни е да търсим инвеститори за Европейския газов хъб “Балкан”, както и за довършването на проекта за АЕЦ “Белене”. Путин е готов и да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата сложна ситуация. Русия също губи милиони, така че и за нея е в интерес да бъде намерено решение по тези теми, каза още Борисов.