Борисов: Подкрепям санкциите срещу Русия

Българският премиер Бойко Борисов обяви, че е за санкции срещу Русия заради събитията в Сирия, ако те ще доведат до връщане на масата на преговорите.

„В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай”, каза министър-председателят преди началото на срещата на Европейския съвет в Брюксел.

„Санкциите вредят на бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко. Но има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес и това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме”, отбеляза Борисов.

Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ на предстоящите избори за президент, каза в дебат с основния опонент от БСП генерал Румен Радев вчера, че е против санкциите срещу Русия.

Междувременно главата на европейската декларация Федерика Могерини каза при пристигането си на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел на 20-21 октомври, че антируски санкции във връзка с действията в Сирия няма да се обсъждат, предаде „Комсомолская правда“.

„Въпросът за санкции срещу Русия заради Сирия не е въпрос за обсъждане и решение днес, както не беше преди три дни на заседанието на министрите на външните работи в Люксембург“, каза Могерини. Тя отбеляза, че „днес ЕС работи на първо място върху спешната доставка на хуманитарна помощ в Алепо“.