Борисов: Когато САЩ и Русия седнат на масата на преговорите, светът се успокоява

Борисов: Когато САЩ и Русия седнат на масата на преговорите, светът се успокоява

Публикувано от:

Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги в НС, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв., заяви премиерът Бойко Борисов, докато гледа кушиите на традиционния събор  в с. Венец.

По думите му, след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, нейните компании, да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Решението на съда в Женева е, че трябва да платим двата реактора. Няма мърдане. Лихвите са по 167 000 евро на ден, посочи той.

Министър-председателят изброи и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан”, разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна.

„Нашата газопреносна система, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи”, каза Борисов и допълни:

„Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация.”

Борисов каза още, че строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми. Според него, това е било стратегия на всички партии през годините.

В отговор на журналистически въпроси за срещата на върха в Братислава министър-председателят отново заяви, че за всички вече е станало ясно как от поставянето на ултиматуми никой няма изгода. По думите му, България е засегната сравнително малко, но е факт напрежението, което тлее около всеки бежански център у нас.

„Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани, избягали от центровете”, отбеляза Борисов.

Министър-председателят посочи, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

Борисов коментира и горещата тема – примирието, договорено между САЩ и Русия за Сирия, което днес обаче вече е под въпрос. 

„Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно. Затова приветствам продължаващите разговори между държавния секретар на САЩ Кери и руския външен министър Лавров. Видно е, че когато САЩ и Русия седнат на масата за преговори, светът се успокоява. Затова нека преговорите да продължат, за да може бежанците да се върнат в Сирия, в Либия”, посочи той.

Премиерът заяви, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност.

Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това да се върнат по родните си места. Това трябва да е целта, каза Борисов. „Трябва да решим основният проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл – и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори”, уточни министър-председателят.