Борисов и Путин са обсъдили сътрудничеството ни в енергетиката

Премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин са разговаряли днес по телефона. Инициативата е била на нашия министър-председател. Двамата са обсъдили редица въпроси, включително и сътрудничеството на двете държави в сферата на енергетиката.

„По инициатива на българската страна между президентът на Руската Федерация Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов днес се се състоя телефонен разговор. Обсъдени са проблемите в двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и енергийната сфера“, гласи съобщението на Кремъл, цитирано от ТАСС. От пресслужбата на Путин допълват още и че двамата са засегнали определени актуални въпроси от международната сцена. По-конкретни данни обаче не се съобщават.

По всяка вероятност, що се касае до енергетиката, Борисов и Путин са обсъдили проблемите около арбитражното дело за АЕЦ „Белене“, в което НЕК беше осъдена да плати на „Атомстройекспорт“ за произведените реактори за втората ни атомна централа над 1.2 млрд. лв. В момента у нас тече процедура по приемането на специален закон, който ще позволи на НЕК да се отпусне безлихвен заем с бюджетни средства, чрез който компанията да да погаси по-голямата част от задължението си към руснаците. Именно днес проектът ще бъде разгледан на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Друга актуална тема в сферата на енергетиката между София и Москва е нашият проект за изграждане на газов хъб „Балкан“, за който българската страна настоява да бъде захранван и с руски газ. До момента обаче от страна на Русия няма потвърждение, че такива доставки ще бъдат осъществявани. Премиерът Борисов обаче неколкократно е заявявал, че настоява хъбът да получава и руско синьо гориво.

Източник: inews.bg