Борисов издава разрешително за „Южен поток“

България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток“ и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, като подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха, Бойко Борисов е поискал и получил отговор какво да прави България с „Южен поток“.

Отговорът е един – изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ Белене. Оттам нататък, всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение.

„Така, страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му“, каза още Борисов.

И тогава вече ще чуем „Газпром“ дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на „Южен поток“!

„Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз“, добави премиерът, като упрекна предишните управляващи, че, от една страна, не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни и, от друга, заради некадърност, цяла година не са правили нищо за „Южен поток“.

Аз мисля, че от Анкара, когато беше посочена България с пръст, тя беше посочена именно за това – защото месеци, години наред не изпълняваме ангажимента, който имаме, по междуправителственото споразумение.

На въпрос на Евросъюза ли ще разчитаме да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори, че Европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам.

Борисов остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция. Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция. Информацията е на БНР. /БГНЕС