Борисов: За никоя държава не е приятно да се разхождат танкове и гаубици в нея

„Малко смъмрих военния и външния министър, защото не разясниха предварително ситуацията, а вървят след събитията“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешния блиц контрол в парламента на въпрос на депутата от БСП-„Лява България“ за ученията на НАТО у нас.

„Намираме се в изключително кризисна ситуация, тя не бе такава дори по време на Студената война, защото тогава имаше ясно регламентирани граници“, каза още премиерът.

Според него нито тези 14 танка имат съществен принос, нито могат да уплашат някого. Борисов беше категоричен, че това са рутинни учения, но сега правят впечатление, защото ситуацията е напрегната.

„Нормално е нашите войски да познават и западната техника и да тренират”, обясни той. Министър-председателят посочи, че на никоя държава не ѝ е хубаво да й се разхождат танкове и гаубици на нейна територия.

Премиерът напълно отрече твърденията на независимия депутат Велизар Енчев, че България е в подготовка за война с Русия.

„В Баку се видяхме с Путин. Здрависахме се. Нищо не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не ще обявяме война“, добави Борисов. „България и Русия са народи, които винаги са се уважавали и обичали. Отчитали сме какво руснаците са направили за нас, спазвали сме и ангажиментите си към НАТО„, смята министър-председателят на България.