Обсъждат Кристалина на вечеря при Меркел

Номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е била една от темите на снощната вечеря при германския канцлер Ангела Меркел, в която са участвали лидерите на Латвия, Литва, Португалия, Малта и Кипър. Това разкриха за „Стандарт“ дипломатически източници, след като по-рано през деня Ройтерс съобщи за предстоящата среща в Берлин. Според кипърски медии вечерята при канцлерката е част от цикъла срещи, които тя провежда с лидери на страни от ЕС преди срещата на върха в Братислава на 16 септември за бъдещето на съюза след Брекзит.

България обмисля да номинира еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде вчера Ройтерс в обширна статия по темата. Длъжностни лица и дипломати в София, Брюксел и на други места заявиха пред агенцията, че има интензивни преговори по темата с номинацията на Георгиева, като окончателно решение се очаква в близките дни.

Вицепремиерът на България Румяна Бъчварова, попитана дали България ще номинира Георгиева, отговори: „Това е решение на премиера и той ще прецени ситуацията. Също са необходими консултации с други страни за такова решение. За момента няма официално предложение пред правителството. Ако има такова, то може да бъде подадено до края на работния ден в понеделник“, цитира Ройтерс думите на Бъчварова от събота. Според агенцията официални представители имат различни мнения дали Ирина Бокова ще трябва да се оттегли, за да позволи на София да номинира Георгиева, дали България може да има двама кандидати, или други страни могат да издигнат българския еврокомисар.

„Ще бъде голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина ще бъде силен генерален секретар на ООН и ще направи много европейци горди. Това ще бъде и силен сигнал за равенството на половете“, написа междувременно в Туитър Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Българският премиер е в много трудна ситуация. Изглежда, той все още не е взел решение“, посочва източникът на продължаващите преговори, който е от управляващата десноцентристка партия на България ГЕРБ, се подчертава в публикацията на Ройтерс. Немски и унгарски правителствени говорители са отказали коментар по темата пред агенцията, както са направили и българските и латвийските външни министерства. Но от латвийското са заявили, че лидерите на Латвия, Литва, Португалия, Малта и Кипър ще бъдат на вечеря с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин по-късно в неделя.
Ангела Меркел е потърсила подкрепата на Русия за евентуален нов кандидат на България за шеф на ООН, разкри междувременно вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. „Неотдавна, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу германската канцлерка се опита да повдигне пред руското ръководство въпроса относно възможността руската страна да подкрепи друг кандидат от България вместо официално издигнатия“, разказа Захарова. И заяви: „В отговор на г-жа Меркел ясно и еднозначно бе казано, че издигането от една държава на кандидатура за поста генерален секретар на ООН е изключително и суверенно решение единствено на самата страна“.

„Опитите да се повлияе на страните да издигат свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи, а съобщенията в българската преса, че Русия е могла да подкрепи такива действия, са лъжа“, отсече говорителят на руското външно министерство. И обясни – „ние видяхме в българската преса публикации, че Русия уж била въвлечена в подобни игри за смяна на кандидатите, а ръководството на България смята да промени решението си и да преназначи кандидата под натиска на някакви външни играчи. Това не може да се нарече другояче освен опит да бъде въвлечена нашата страна в някакви задкулисни игри“. Не закъсня и коментарът на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. „Съобщенията в българските медии, че Русия уж се е съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, а не официално издигнатата Ирина Бокова, не отговарят на истината“, отсече той пред ТАСС. „Това не е така“, заяви Песков по отношение на съобщенията, че подобна договорка е била уж повдигната по време на среща на руския президент Владимир Путин с канцлера на Германия Ангела Меркел на неотдавна провелата се среща на Г-20 в Китай.
Ситуацията около избора на нов генерален секретар на ООН се заплете в петък след четвъртото неофициално гласуване в Съвета за сигурност. Тогава българският кандидат за поста Ирина Бокова остана на пета позиция със 7 гласа „за“, 5 „не“ и 3 „без мнение“.

„Абсолютният минимум, от който се нуждае всеки кандидат, са 9 „за“ и нито един глас „против“ с право на вето и който по някакъв начин не е покрил това изискване, няма да спечели“, коментира британският постоянен представител в организация Матю Райтрофт.

Българското правителство ще вземе в най-скоро време решение да подкрепи нова кандидатура за генерален секретар на ООН. Тази кандидатура е приветствана и се ползва с официалната подкрепа на редица държави членки и на източноевропейската група в ООН, съобщиха още в събота за „Стандарт“ правителствени източници. Според КлубZ това ще се случи още на правителственото заседание във вторник. Запознати с преговорите обаче твърдят, че премиерът Борисов бил склонен да вземе решението си след 26 септември, когато е петото неформално гласуване.

Валентин Радев: Георгиева е достойна и за този пост

„Г-жа Георгиева е достоен кандидат, включително и за този пост“. Това коментира пред Канал 3 депутатът от ГЕРБ Валентин Радев във връзка с информацията, че правителството може да издигне еврокомисаря Кристалина Георгиева като наш нов кандидат за шеф на ООН. Радев уточни, че се е запознал с темата от медиите и няма информация кабинетът да реши това на заседанието си във вторник. „Възможно е, ако България губи с Бокова (Ирина Бокова – б.р.), да бъде излъчен нов кандидат. Който и да спечели от Източна Европа, ще е добре, а ако е българин – още по-добре“, отбеляза депутатът.

Красимир Каракачанов: Кандидатът на България е Бокова

Твърдо зад официалната кандидатура на страната ни за нов генерален секретар на ООН – Ирина Бокова, застана съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

„Ирина Бокова е официалният кандидат на Република България. Ако сега започнем да разсъждаваме дали е било правилно или неправилно кандидатирането й, означава по средата на мача сами да ритнем топката в трибуните и да скръстим ръце“, коментира той в интервю за сайта „Епицентър.бг“. Според войводата – „Бокова е дипломат, човек с много добра международна подготовка, с необходимите контакти и с необходимия статут в самата международна организация на ООН“. „Това е единственият българин, който има позиция, от която да стартира успешно за тази надпревара“, убеден е Каракачанов.

Източник: в. Стандарт