Борисов: България и ЕС губят от контрасанкциите на Русия

Не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ, но като държава и премиер няма да заема различна позиция от тази на НАТО и ЕС за санкциите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешният парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът бе запитан от Волен Сидеров относно позицията на Република България относно наложените от ЕС санкции спрямо Руската федерация.

Борисов признава, че действително санкциите срещу Русия са една крайна мярка. „Всички, които публично обясняваха, че са против санкциите не са гласували против. Това не значи, че в ЕС всеки един от нас не се изказва и не е казал мнението си. Ние сме подкрепили санкциите като лоялен член на евроатлантическата общност. В същото време сме казали лесно, че в областта на туризма, леката промишленост губим и търпим от контрасанкциите големи загуби. България и ЕС губят много от тази политика“, посочи премиерът.

Той посочи, че двустранните отношения минават през решаване на украинската криза. „Трите страни трябва докрай да се разберат, за да отпаднат санкциите. Няма човек, който да твърди, че когато има санкции, това е ползотворно за икономиката, народите и политиката“, каза още Бойко Борисов.

Той повтори, че неговото мнение е известно както за „Южен поток“, така и за изграждането на газовия хъб, а към днешна дата няма писмено потвърждение за спирането на потока.

„В Москва си дават сметка, че нямаме вина за отношенията, проблемът е Украйна. Като държава и премиер да заема различна позиция от тази на ЕС и НАТО няма да го направя за санкциите“, заключи Борисов.