Бомбардировачи Су-24 прогониха американски есминец-нарушител

Руски фронтови бомбардировачи Су-24 принудиха есминеца „Рос“ на военноморските сили на САЩ да се изтегли в неутрални води на Черно море, тъй като екипажът имал провокационно поведение. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на свой източник от силови структури в Крим.

След като излязъл от румънското пристанището Констанца, американският кораб плавал на границата с териториалните води на Руската федерация, с което действията му са били разчетени като провокационни.

„Екипажът на кораба се е държал провокативно и агресивно, което е породило загриженост у операторите на станции и екипажите на корабите на Черноморския флот, които са изпълнявали своите задачи в Черно море. Вдигнатите по команда бомбардировачи Су-24 са показали на американския екипаж готовност да пресекат нарушаването на границите и да защитят интересите на страната си. В резултат на това американският есминец се е обърнал и отплавал в неутрални води в източната част на Черно море“, казва източникът.

„Съдейки по всичко, американците не са забравили инцидента през април, когато един Су-24 фактически „изключи“ цялата апаратура на най-новия американски есминец „Доналд Кук“, отбеляза източникът на агенцията.

Припомняме, че руският бомбардировач, оборудван със система за радиоелектронна борба „хибини“, е принудил американския кораб да напусне водите на черно море, като изключи неговия радар и бойни вериги на управление.

Пентагонът тогава излезе със заявление, в което заяви, че поради маневрите на руския бомбардировач в близост до есминеца „Доналд Кук“ в Черно море, 27 души от екипажа му подадоха рапорти за уволнение. Тогава руският самолет прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес. Подалите оставка моряци заявили, че нямат намерение да подлагат живота си на опасност, съобщи тогава „Независимая газета“, позовавайки се на агенция Ройтерс.

„Колкото е по-сложна радиолокационната система, толкова по-лесно може да се наруши нейната работа с методи и средства за радиолектронна борба. За да се победи в съвременна война, достигането на господство във въздуха не е достатъчно, а е необходимо обезпечаване и на информационно превъзходство“, заяви началникът на научно-изследователски Център за Радиоелектронна борба Владимир Балибин.