Болшинството руснаци са доволни от живота си

Над 80 % от руските граждани са удовлетворени от живота си. Това показват резултатите от проучване на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде РИА Новости.

Според проведеното допитване 84 % от руснаците, както и преди месец, оценяват положително ситуацията в живота си. При това повече от половината от анкетираните го определят като нормален, около една четвърт са отговорили пред социолозите, че всичко е наред в живота им, а 4 % са го оценили като отличен. Отрицателна оценка на живота си са поставили 13 % от допитаните.

Що се отнася до ситуацията в страната като цяло, 71 % от руските граждани я оценяват положително, като 60 % от тях я определят като нормална. Според 11 % нещата в страната вървят добре и 1 % наричат отлично положението на нещата вътре в страната. Според една четвърт от гражданите на Русия ситуацията в страната е негативна, а според 6 % е ужасна.

Също така според проучването, близо една четвърт от руснаците смятат, че страната в момента преживява тежки времена. Почти половината от анкетираните са на мнение, че трудната част предстои, а около 20 % заявяват, че тежките времена са вече в миналото.

Проучването е проведено в периода 28-29 май 2016 г. в 130 населени места в 46 области, краища и републики в Русия.