Божидар Димитров: Нашата армия по численост е колкото военния оркестър на Русия. Ако не беше 9 май, българският народ нямаше да го има!

Божидар Димитров е директор на Националния исторически музей. Той беше министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в правителството на Бойко Борисов (юли 2009 – февруари 2011). Виден общественик, със своя позиция по всички важни въпроси на страната. Потърсихме го за коментар на събитията в България и света около парада на 9 май в Москва. Интервю на Албена Борисова, ПИК

– Ден на победата над фашизма или Ден на Европа е 9 май, проф. Димитров?

– И двете. 9 май е Ден на пълната победа над нацизма и фашизма. И Ден на Европа. И поредността ми не е случайна. Защото, ако я нямаше победата над фашизма, нямаше да я има и днешна Европа.

– Много наричащи себе си анализатори се опитват да внушат, че 9 май е само руски празник, и по този начин да омаловажат тази важна дата?! Какво щеше да представлява днешна Европа, ако Хитлер беше победил във войната?

– Щеше да има една огромна германска империя с расистка идеология, която щеше да доведе до унищожаването на цели народи. И нас също нямаше да ни има, нищо че бяхме съюзници на Германия. Идеологията на нацизма е, че право на живот имат само германските и скандинавските раси.

– Президентът Росен Плевнелиев каза, че отказал да присъства на парада в Москва, защото не обичал военни паради, които демонстрират оръжие за масово поразяване?

– Това означава ли, че неговият колега от Чехия Милош Земан обича оръжията и затова отиде на Червения площад? Не бива да се търси оправдание за една такава грешка.

– Защо прави тези грешки Плевнелиев? Няма ли да има някакви санкции от Русия срещу България заради политиката му?

– Това е синдромът на малките държави, каквато сме ние след 1878 г. Ръководителите гледат да се слагат на великите сили. В нашия случай на САЩ.  А на 6 май на нашия парад имаше оръжие.

– Българите бяха обидени като видяха нашия парад?!

– Ами тези 1050 мъже, участващи в нашия парад, са обучени убийци. Имаше оръжие за масово унищожение. Само дето нашата войска по численост е колкото военния оркестър на руската армия. Това е трагичното.

– Президентът на Германия Йоахим Гаук се поклони на гробището на загиналите съветски войни във Втората световна война в град Лебус. Ден преди това немският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се извини на Русия за зверствата на фашизма…

– Германия възприе да носи историческа вина за войната. Още бившият канцлер Вили Бранд се поклони на загиналите във войната във Варшава. Рейгън отдаде почит на войните от СС. Идеята е, че войниците не са виновни за нищо. Те изпълняват волята на ръководителите си.

– На този фон как ви изглежда поведението на българския президент?

– Ами ние сме смели хора и не се предаваме лесно. Трябваше той да изчака като Меркел и да отиде поне на 10 май в Москва. А сега връщане назад вече няма.

– Преди време колегата ви акад. Георги Марков каза, че Плевнелиев води тази политика единствено заради амбицията си за втори президентски мандат?!

– Всеки президент иска втори мандат. Българският народ ще реши дали да му го даде. И моят шофьор се пули срещу мене и се чуди дали ще му продължа договора. Е, той все пак не прави толкова смешни работи.

 

error: Съдържанието ни е авторско!