Петро Порошенко, придружен от военнослужещи, в зоната на бойните действия близо до гр. Горловка, северно от Донецк, декември 2016 г. Снимка: Reuters

Петро Порошенко, придружен от военнослужещи, в зоната на бойните действия близо до гр. Горловка, северно от Донецк, декември 2016 г. Снимка: Reuters

Боевете в Донбас – какво искат ДНР и Украйна?

Публикувано от:

Автор:  Екатерина Синелшчикова

 За няколко дни ситуацията в източната част на Украйна отново се изостри, което доведе до поредица от срещи на високо равнище и постигната договореност страните в конфликта в Донбас напълно да изтеглят изцяло тежката техника от линията на съприкосновение не по-късно от 5 февруари. Въпреки призивите за прекратяване на огъня, стрелбите не спряха.
На 29-30 януари Киев и Донецката народна република (ДНР) си размениха серия от взаимни обвинения, довели до десетки загинали и прекъсване на тока в околностите на Донецк. Изострянето на обстановката предизвика спешно заседание на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Австрия на 31 януари, а ден по-късно в Минск заседава и контактната група по урегулиране на конфликта в Донбас. Тя взе решение за изтегляне на тежката техника от линията на съприкосновение в раздорния регион до 5 февруари.Въпреки ангажиментите и призивите, последваха поредица от инциденти, включително обстрел на рудник в Макеевка в момент, в който там са работили 131 души. Ден по-рано бе обстреляна друга мина, докато в нея бяха блокирани около 200 миньори.

И досега не е ясно кой първи е започнал масираните обстрели, но те принудиха президента на Украйна Петро Порошенко да прекъсне визитата си в Германия, спешно да свика извънредно заседание на Контактната група за урегулирането на ситуацията в Донбас, а също и да се обърне към генералния секретар на ООН. Вината за станалото по традиция се приписва на Русия: “Ние искаме от Руската федерация да спре враждебните действия незабавно и да изпълнява стриктно прекратяването на огъня”, се посочва в обръщението на представителя на Украйна в ООН Владимир Елченко.

Пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Киев за агресията и заяви, че въоръжени украински структури “са преминали линията на съприкосновение с подкрепа на артилерията”.  Руското Министерство на външните работи обяви, че Югоизточна Украйна е на границата на хуманитарна и екологична катастрофа, което е “пряко следствие от факта, че Украйна непрекъснато нарушава ангажиментите, поети с подписването на Минските споразумение, които Киев изобщо няма намерение да изпълни”. От институцията призоваха украинските власти незабавно да прекратят въоръжените провокации в Донбас.

За отбелязване, е че всичко се случи часове след телефонния разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който неведнъж е заявявал желанието си да се дистанцира от украинския конфликт. Активизирането на бойните действия също е начин да привлечеш вниманието върху себе си, казват в Русия. Между другото и ДНР също им отвръща и може да отвръща още много дълго… Резултатът е един – замразеният конфликт си остава, а Минските споразумения се топят.

Тръмп не участва в такива игри?

Под обстрелите се оказа територията между Авдеевка (в нейните околности минава разграничителна линия) и столицата на ДНР Донецк. Самата Авдеевка продължава да си запазва плаващия статут – преди началото на ескалацията тя бе под контрола на Украйна, но само след няколко дни мина към опълчението. Жителите на Авдеевка продължават да нямат топло, електричество и вода, а в града, според свидетелства на наблюдатели на ОССЕ, има танкове и гаубици.

Данните за ранените и убитите силно се различават. По оценка на Киев, само за едно денонощие техните позиции били обстрелвани 71 пъти, а за целия период са убити трима военни.

От Министерството на отбраната на ДНР обявяват много по-големи загуби от страна на Украйна – най-малко 7 загинали и 76 ранени в резултат на боевете в Авдеевка. Украинската армия е изстреляла за едно денонощие по територията на ДНР 2411 мини и снаряди, твърдят властите на републиката. Освен това Киев подготвял терористичен акт в тяхна войска част чрез вербуван опълченец.

“Никой не знае какво в действителност е станало, който е подпалил фитила на бурето с барут. Ситуацията там бе през цялото време взривоопасна, и двете страни не спазваха Минските договорености”, каза за “Руски дневник” ръководителят на фонда “Украинска политика” Кост Бондаренко. Според него събитията в Авдеевка рано или късно е трябвало да се случат и с тях няма нищо общо евентуално желание на новата администрация на Белия дом и на ОССЕ да привлекат вниманието върху себе си. “Едва ли си струва да се търсят такива взаимни връзки. Тръмп не участва в такива. И Киев, естествено, знае това”, посочва той.

“Ситуацията е патова, но има много време”

Само че мнозина виждат причината за случващото се именно в желанието на Украйна да върне въпроса за Донбас в дневния ред. Втората вероятна причина е нежеланието на Киев да изпълни споразуменията. “Подобни агресивни действия с подкрепата на въоръжените сили на Украйна, с участието на въоръжените сили на Украйна подкопават целите и задачите за изпълнението на Минските договорености. <…> Нещо повече, тези действия много приличат на опит да се отклони вниманието от, да речем,  твърде разклатената вътрешна ситуацията”, каза за “КоммерсантЪ FM” прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

“Ислямска държава”, Сирия, Китай, вътрешни проблеми – всичко това вълнува САЩ много повече, отколкото дотегналият на всички конфликт в Донбас”, отбелязва в разговор с “Руски дневник” заместник-деканът на факултета по световна икономика и световна политика на Висшата школа по икономика Андрей Суздалцев. “А тук по изключително учудващ начин пътуването на Порошенко в Берлин съвпада с изострянето. И това изглежда много подозрително. Порошенко има двоен сценарий”.

Нещата в Украйна наистина вървят зле според ръководителя на Центъра за външна политика на Русия на Института по икономика на Руската академия на науките (РАН) Борис Шмельов: успехите в реформата са изключително скромни, икономиката е в най-дълбока криза, срещу Порошенко се е надигат силни критики. “Ако Киев предизвиква, Донбас веднага отвръща. Днес няма никакви предпоставки за урегулиране на конфликта, ситуацията е патова. И трябва от време на време да се дърпат конците”.

Изглежда обаче, че нито за Москва, нито за Вашингтон Украйна, във връзка с това, няма да се превърне в остра болка, посочват единодушно експерти. “Донбас има достатъчно възможности да отблъсне каквато и да било атака. Тяхната задача е да издържат. Те могат да останат там безкрайно дълго, докато Русия и САЩ се договорят, без да бързат, за съвместен натиск върху Порошенко в частта за изпълнението на споразуменията”, казва Шмельов.