В Русия празнуват Богоявление

В Русия празнуват Богоявление

Публикувано от:

В Русия на 19 януари Руската Православна Църква отбелязва един от най-важните християнски празници – Богоявление.

По традиция патриарх Московски и на цяла Русия Кирил оглави празнична литургия в старинния московски Богоявленски събор в Елхово, посветен на този голям празник. След това патриарх Кирил извърши велико освещаване на водата.

В Русия, Гърция и някои други страни съществуват традиции за потапяне във вода в нощта срещу Богоявление. Вярващите се прекръстват три пъти и се потапят с молитва в ледена вода. В Русия тези Богоявленски къпания са много популярни. Там преди празника се пробива лед във форма на кръст в близките водоеми.

На всяко от местата  за Богоявленските къпания е осигурено осветление, дежурен спасител и медицински екип. Разположени са и отоплени палатки, в които всеки може да се преоблечете и да се стопли след къпането. Също така, всеки желаещ може да изпие горещ чай и да хапне топла храна. Местата се охраняват от полиция.

Традиционно в Богоявление вярващите припомнят това, как на 30-годишна възраст Иисус от Галилея е отишъл към река Иордан, за да приеме светото кръщение във водата от Иоан Предтеча. Съгласно Евангелието, когато той е излязъл от водата, пред света се явила Троицата: Бог Син, Бог Дух и снисхождащ върху Христа във вид на гълъб – Бог Отец, като доказателство за съществуването на Христос на небесата.

Този празник християните са започнали да отбелязват в апостолските времена. В древността Рождество и Богоявление се почитали в един ден, но с времето църквата е разделила двата празника в различни дни, а времето между Рождество Христово и Богоявление от тогава се нарича Коледа.

Потапянето в леденостудените води съвсем не е страшно. Когато температурата на въздуха е минус двадесет, а на водата – плюс два градуса, усещането е такова, че все едно се потапяш в топло мляко. Най-важното е после бързо да се завиеш с кърпа. Във всеки случай така казват тези, които в нощта на Богоявление идват да се изкъпят в ледената вода.

Буквално, за да провери силата на духа на православните вярващи, студът през тези дни обикновено става по-суров. Дори има такова понятие – „богоявленски студове“. Но независимо от температурата, през Богоявленската нощ може да се видят огромен брой желаещи да се потопят в ледените води. В „час пик“ на опашка пред дупката в леда може да се прекара и цял час. Някои се редят с бански и кърпа, както на плажа. Ако се смени фона на снимките с място на слънчевия морски бряг, то напълно може да се помисли, че това е опашка за сладолед. Прилично замръзнали от чакане, хората влизат с удоволствие във водата, защото температурата й е доста по-висока от тази на въздуха. В такъв момент разликата от двадесет градуса се усеща много добре.

Екстремната същност на ритуала не привлича единствено религиозни хора, които имат желание да изпълнят важен християнски обред, но и такива, които просто искат да подложат на проверка своята сила и здравина.

„Потопих се в ледените води преди две години. Тогава термометърът показваше двадесет и пет градуса под нулата. Половин час стоях само с една кърпа, докато дойде моя ред. Не мога да кажа, че съм много религиозен: нося кръст, но на църква не ходя. Просто реших да пробвам – дали ще мога да го направя. Въобще, обичам всичко, което блъска адреналина във вените“, казва Иван, студент от Москва.

„Умиването в купела има второстепенно значение. Главното за християнина през този ден е да присъства на църковната служба, да се изповяда и да се причести. А къпането в ледените води не е задължително, и със сигурност не води до опрощаване на греховете. Греховете може да се опростят единствено от свещеник след изповед и приемане на причастие в храма. А екстремният образ на празника е заслуга на медиите“, казва отец Александър.