Близо 8,5 хил. подписали петицията с искане за съд за Обама

Близо 8,5 хил. души са поставили подписите си под публикуваната на сайта на Белия дом петиция с искане президентът на САЩ Барак Обама да бъде съден за военни престъпления, предаде РИА Новости.

Петицията бе публикувана на 8 февруари и до днес е събрала 8 473 подписа. Според условията за публикуване на електронни петиции, ако инициативата набере 100 хил. подписа до 9 март, тя трябва да бъде разгледана от администрацията на Белия дом.

В обръщението към подписката американският президент е обвинен в проява на агресия в Либия, подкрепа на терористичните групировки в Сирия, за съществуването на затвора Гуантанамо, както и събирането на личните данни на американските граждани.

„Ние настояваме за признаването на вината на Барак Обама за военни престъпления и провеждането на съдебен процес в Международния съд в Хага. Той е виновен не само за престъпления срещу американски граждани, но и срещу целия свят“, се казва в петицията.

Американският президент така и не закри затвора Гуантанамо в Куба, припомнят авторите на петицията. Според тях, в резултат от агресията на Обама е била разрушена Либия, а в Сирия неговите спецслужби тренират, финансират и организират терористичните групи, включително и свързаните с „Ал Кайда“, и ги прикриват с термина „умерена опозиция“. Авторите обвиняват също американския президент и за събирането на личните данни на американските граждани под предлог за борба с тероризма и наблюдението с помощта на електронни устройства на политически опоненти.