Близо 50 % от украинците смятат, че Порошенко трябва да подаде оставка

Според социологическо проучване, проведено от Киевския международен институт по социология, повече от 48% от украинците смятат, че президентът им Петро Порошенко трябва да подаде оставка заради скандала с офшорните документи, предаде РИА Новости.

Според резултатите 48,6% смятат, че Порошенко е „безспорно длъжен“ да освободи поста си, а 17,5% са на мнение, че „по-скоро трябва“ да се оттегли.

9,8% са избрали „по-скоро не бива“ и 6,3% са отбелязали „определено не бива“ да подава оставка.

Проучването се е провело от 13 до 18 май. В него са участвали повече от 2 000 души, живеещи в 110 населени пункта във всички региони на Украйна. Възможността за статистически грешки не превишава 3,3% за показателите близки до 50% и 2,8% за показателите близки до 25%.

По-рано немската Sueddeutsche Zeitung публикува предполагаемите документи на панамската юридическа фирма Mossack Fonseca, които, както твърди изданието, доказват, че много влиятелни личности по света са замесени в офшорни схеми. Порошенко също присъства в публикуваните материали. В продължение на седем дена „Радикалната партия“ блокира трибуната на Върховната Рада, като изискваше разследване. Лидерът на партията Олег Ляшко защо заяви намерението си да инициира начало на процедура за импийчмънт на президента.

Според Sueddeutsche Zeitung през 2014 г. Порошенко е организирал дейността на офшорна компания на Вирджинските острови, за да предаде бизнеса си на доверително управление. Президентът заяви, че ще се радва на всяко разследване на офшорните дейности и няма никакви скрити сметки. Той поясни, че е създал офшор, за да предаде управлението на компанията си на „сляп тръст“, защото според украинските закони няма друг начин за провеждане на такава операция.