Близо 30 деца в Западна Украйна припаднаха, молейки се за мир

Близо 30 деца в Западна Украйна припаднаха, молейки се за мир

Публикувано от:

26 деца, ученици от средното училище в с. Ожидов в Лвовска област в западната част на Украйна, припаднаха по време на молебен пред иконата на Божията майка, която вече дълго време е достъпна за поклонение за жителите на областта. В резултат от инцидента шест деца са настанени в болница.

В украинското село Ожидов, където през 2007 г. се случи голяма железопътна катастрофа, в резултат на която се преобърнаха 15 цистерни с отровния жълт фосфор, днес по време на утринната молитва за мир и спокойствие в Украйна учениците започнаха да припадат един след друг. Както съобщи украинския портал „Вести“, шест деца са били хоспитализирани. Учениците се оплаквали от гадене, виене на свят и болки в корема. При някои от тях рязко се повишило кръвното налягане.

„Нашите деца са в лошо здравословно състояние след фосфорната катастрофа. Започнаха да се раждат бебета с вродени аномалии, а при възрастните все по-често откриват тумори. Много хора се оплакват от болки в гърлото, мигрена и високо кръвно. Но сега навсякъде околната среда е замърсена. Между другото, след катастрофата в селото се увеличи раждаемостта“, коментира ситуацията завеждащата местния медицински пункт Анна Голубковская.

Както отбелязват „Вести“, лекарката не свързва масовия припадък на децата със събитията отпреди осем години. Голубковская смята, че липсата на чист въздух в тясното помещение, в което са били учениците, е причината за влошаването на здравето им. Все пак обаче, в инцидента тя вижда „лош“ знак.