Близо половин милион вярващи в Русия се поклониха пред мощите на Св. Георги Победоносец

Вече месец мощите на светия великомъченик Георги Победоносец продължават пътешествието си из Русия. Днес в Краснодар, в южната част на Русия, ще пристигне ковчегът с десницата му. Преди това мощите са били изложени за два дни в Белгород.

Чудодейната икона и десницата на Георги Победоносец, с която той извършвал войнските подвизи, са донесени в Спасо-Преображенския катедрален храм в Белгород на 22 май. Начело на процесията, поднасяща светинята към храма, бяха кадети от Белгородския юридически институт, носещи 20-метрова Георгиевска лента – символ на Великата Победа. След тях, съпроводени от ротата на почетния караул и доброволци, ковчегът с мощите бе пренесен от губернатора на Белгородска област Евгений Савченко, председателят на областната Дума Василий Потрясаев и кмета на града Сергей Боженов.

Св. Георги Победоносец

Светинята, пренесена в Русия по случай 70-тата годишнина от Великата Победа по инициатива на Благотворителния фонд „Княз Владимир“, е съпровождана от представители на атонския манастир Ксенофонт, където се съхранява тази свещена реликва на християнския свят, както и чудотворната икона на великомъченика Георгий, пристигнала в Атон през IX в.

„Ние сме много развълнувани и щастливи от това, че мощите на свети Георги и ние, братята от манастира Ксенофонт, се намираме на тази свята земя, – отбеляза йеромонах Йосиф, заместник на игумена на атонския манастир Ксенофонт. – Ние вярваме, че всеки, който се е доближил до мощите и е отправил погледа и молитвите си към Св. Георги, ще получи от него необходимата помощ и подкрепа“.

Белгород е седмият регионален център в програмата за пребиваването на мощите в Русия след Волгоград, Ставропол, Елиста, Ярославл, Рибинск и Москва.

За времето на пребиваването на светинята в Русия са се поклонили над 400 хил. вярващи.

Светинята ще остане в руската страна още месец и предстои да бъде представена в Санкт Петербург, Смоленск, Тула и Екатеринбург.