Близо до Сочи осветиха православен храм

В Имеретинската  долина е осветен храмът „Христос Спасител“, който е построен специално за Зимните игри в Сочи. Храмът ще бъде една от основните забележителности на Олимпийския парк. Той е построен в необичаен за Сочи византийски стил, съобщи тв канал „Русия 24“. По-рано, преди Коледа в храма беше осветен олтарът. Днес, когато храмът е завършен напълно митрополитът Екатеринодарски и Кубански Исидор извърши цялостно освещаване на храма.

Църквата е разположена на 43 метра над Олимпийския парк и се вижда от всякъде – от пистата, от парка, а през нощта е осветен така, че изглежда като архитектурна доминанта.

Храмът е строен във византийски стил: вътре стените са изрисувани от майстори от различни ВУЗ-ове по приложни изкуства. Стилът на стенописите е в духа на реализма, почти като от картините на Васнецов. Преди да започне строежа, археолози са открили на това място останки на базилика от IX век. Бяха открити и мощи, по всяка вероятност на мъченик. Засега името му не е установено, но е взето решение, мощите да  бъдат пренесени в храма. В навечерието на откриването на църквата, руския Патриарх Кирил, ще изчете молитва и най-вероятно, именно тук, ще даде благословия на руските спортисти..