Близките на загиналите в катастрофата на Boing-а малайзийци могат да подадат Украйна на съд

Малайзийските граждани, чиито роднини са загинали в катастрофата на Boeing-а в Донбас, разглеждат възможността да заведат дело срещу украинските власти, които не са осигурили безопасността на полетите над своя територия, пише малайзийският вестник New Straits Times, цитиран от ТАСС.

„Публикуваният на 13 октомври от Съвета за сигурност на Холандия технически доклад остави много въпроси за трагедията“, пише в публикацията. В частност, близките на загиналите не разбират защо малайзийският Boeing, както и много други самолети са летели над района, където няколко седмици преди това са били свалени военни самолети. Вестникът припомня, че от 14 до 17 юли миналата година 61 компании от 32 страни са извършили полети през тази територия, а в деня на катастрофата и до момента на затваряне на въздушното пространство – над 160 пътнически самолета са преминали над района“.

В представения доклад, пише авторът на статията, „е посочено, че Украйна е имала достатъчно основания, за да затвори въздушното си пространство, но това не е било направено“. „Роднините на загиналите разглеждат възможността да заведат дело срещу украинските власти“, отбелязва още авторът.

След публикуването на доклада на 13 октомври министърът на транспорта на Малайзия Лиу Тионг Лай заяви, че „членовете на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) са длъжни да предоставят съответната актуална информация за възникващите рискове за полетите“. По думите му, „организацията трябва да създаде механизъм за разпространяване на подобна информация сред страните-членки и авиокомпаниите“.