“Билд”: Путин победи в Украйна

“Билд”: Путин победи в Украйна

Публикувано от:

 „Посещението на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд в Москва означава, че Владимир Путин е победил в украинския конфликт“, пише немският вестник “Билд”. В изданието смятат, че на сегашния етап Петро Порошенко е готов да се откаже от някои територии, пише изд. Гласове

Тази теза застъпва и Süddeutsche Zeitung, който информира, че мирният план, предложен на страните в конфликта в Украйна от Ангела Меркел и Франсоа Оланд, предвижда демаркационна линия с отчитането на територия от 1500 квадратни километра, завоювана от опълченците.

Според Bild основната причина за победата на Путин е неговото огромно влияние, което прави западните политици безсилни.

Същевременно немският канал ARD прогнозира, че политическото бъдеще на украинския президент Петро Порошенко е несигурно, тъй като той трябва да се съобразява със Запада и в същото време да направи компромис с опълчението в Източна Украйна.

Според ARD Порошенко зависи от благосклонността на ЕС и особено ако отхвърли предложенията им страната му, която се намира на ръба на икономически колапс, ще пострада твърде много. От друга страна, ако Порошенко започне да прави компромиси спрямо опълченците, дните на политическата му кариера ще бъдат преброени.

Пред телевизия ZDF Катя Кипинг, съпредседател на партията на „Левите“ в Германия и депутат от Бундестага, обясни, че Западът е провокирал разделянето на Украйна, поставяйки страната пред избор между Европа и Русия.

Западните медии отбелязват още, че френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел не желаят да приемат твърде рискования план на Съединените щати за разрешаването на конфликта в Украйна. Ето защо те са решили да обсъдят с Киев и Москва мирен план за преодоляването на кризисната ситуация в Донбас, опитвайки се да изпреварят САЩ, които се опитват да накарат целия Запад да действа според техните разбирания, допълва коментарите на немските медии френският Le Novuel Observateur.

Позовавайки се на западни дипломати, британският вестник Times пише, че в основата на планираните преговори за регулиране на конфликта в Украйна ще бъдат мирните предложения на Владимир Путин. Двамата европейски лидери ще приемат преработената версия на деветстраничните мирни предложения, които руският лидер им изпрати, се казва в статията на Times.

Наблюдатели на влиятелния френски вестник L’Obs наричат инициативата на Меркел и Оланд “историческа”. Позовавайки се на високопоставени източници от обкръжението на Оланд, авторът изразява мнение, че мирният планна европейските лидери е опит да отнемат инициативата от САЩ, които се стремят да „натрапят на Запада своето решение – доставяне на оръжие на Украйна“.

“Париж и Берлин не искат да приемат това американско решение, защото го считат за твърде рисковано”, смята авторът на френския седмичник.