Бизнесмен от Екатеринбург изкупи вещи на Висоцки

Основен купувач на вещите на Владимир Висоцки, които бяха предложени на търг в Париж, е екатеринбургският бизнесмен Андрей Гавриловски, съобщава Znak.com. Предприемачът е дал над 400 000 евро за предмети, свързани с паметта на поета, певеца и актьора. Сред тях е и най-скъпото предложение – последното стихотворения на Висоцки с автограф, написано на билет за парижкото метро. Цената му е над 200 000 евро.

От името на бизнесмена в аукционна къща „Друо“ в сряда са участвали съпругата и дъщеря му. Те са купили и 20 икони и акварели на Михаил Шемякин, подарени на Висоцки, както и ред други неща. „Мисля, че парите отидоха за добро дело. Те ще помогнат на Марина Влади“, коментира Андрей Гавриловски.

77-годишната Влади, която е с руски корени, обясни решението си да продаде предмети на Висоцки с преместването си в градчето Мезон Лафит, предградие на Париж: „Ще имам малък дом и е разбираемо, че не мога да взема всичко със себе си. Разделям се със скъпи неща – картини, скулптури, книги.“ Да купи предмети, свързани с Висоцки, се гласеше и синът му Никита. Театърът на „Таганка“, Министерството на културата на Русия и други официални структури не изразиха желание да участват в търга. Андрей Гавриловски пък откри в Екатеринбург музей на Висоцки, направи му паметник, а построеният от него 54-етажен небостъргач нарече „Висоцки“. Срещу него обаче се води дело в Русия и засега не е решил дали купените вещи на търга ще предостави на Екатеринбург.

 

Източник: segabg.com.