Бием Русия по бензиностанции

Бием Русия по бензиностанции

Публикувано от:

България бие Русия по бензиностанции. Това коментира президентът на Нефтена компания “ЛУКОЙЛ” Вагит Алекперовпред “Стандарт”. “Удивих се, че в Русия, която е с население 140 млн. души, има 26 хил. бензиностанции, а в България с нейните 7 млн. души работят 30 хиляди”, заяви Алекперов.

Нов комплекс за преработка на тежки остатъци ще открият утре президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов и премиерът Бойко Борисов. В съоръжението са вложени 1,5 млрд. долара и това е най-голямата чуждестранна инвестиция у нас през последните години. Инсталацията е единствена по рода си в Югоизточна Европа и ще преработва най-тежкия остатък от рафинирането на петрола в “Лукойл Нефтохим”. Това ще позволява максималното оползотворяване на суровината и ще повиши ефективността на бургаската рафинерия. Новото производство ще отговаря на най-високите екологични норми на ЕС.

Шефът на “Лукойл” Вагит Алекперов се срещна вчера с президента Росен Плевнелиев. Пред държавния глава той е представил инвестиционната програма на “Лукойл” у нас и хода на реализацията й. На срещата са присъствали и първият вицепрезидент на ЛУКОЙЛ Владимир Некрасов и генералният директор на ЛУКОЙЛ-България Валентин Златев.

Вагит Алекперов се е срещнал и с премиера Бойко Борисов. “Лукойл” откри вчера 221-ата си бензиностанция у нас. Тя се намира на 299-ия километър на магистрала “Тракия”. Тя бе открита официално от Алексей Ламбин, представител на президента на “ЛУКОЙЛ” за Европа, генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев и областния управител на Ямбол Димитър Иванов. Разкритите работни места на новата бензиностанция са 25. Към нея има ресторант  и детски кът. Новост са залата за зареждане на мобилни устройства, покрита лятна тераса и просторните санитарни зони с отделени места за майки с деца и хора със специални нужди.