Бивш съветник на Обама: САЩ трябва да престанат да настояват за оставката на Асад

Вашингтон трябва да престане да настоява за оставката на сирийския президент Башар Асад в качеството на условие за разрешаване на конфликта в Сирия, счита бившият съветник на американския държавен глава по Близкия изток Филип Гордън, предаде ТАСС.

„Разумно е да се отложи този сложен въпрос, защото няма да можем да се договорим по него нито с Русия, нито с Иран“, заяви Гордън в интервю за вашингтонското сп. „Хил“.

Според екс-съветника на Обама, ако исканията за оставката на Асад не бъдат прекратени, то това ще доведе до ескалация на конфликта в региона.

Гордън счита, че днешната политика на въоръжаване на така наречената умерена опозиция за отслабване на позицията на сирийския президент не работи и едва ли ще бъде ефективна в бъдеще.

Филип Гордън, който стана съветник на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън, предлага за регулирането на кризата в Сирия да се увеличи територията, върху която действа режима на прекратяване на огъня и да се съсредоточат усилията върху доставките на хуманитарна помощ.