Бивш служител на Белия дом: ЦРУ е замесено в преврата в Турция

Директорът на ЦРУ Джон Бренан „без съмнение“ е изиграл роля в опита за военен преврат в Турция, смята Лоурънс Уилкерсън, бивш шеф на кабинета на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл.

„Няма никакво съмнение, че Джон Бренън и други са знаели за случващото се в Турция и е повече от ясно, че ние (САЩ) имаме някакво отношение към всичко това“, цитира думите му РИА Новости, предаде „Руски дневник“.

„Или сме ги съветвали по вътрешни канали да се въздържат от подобни действия, както нерядко се случва, или, напротив, силно сме им съдействали, или нещо по средата“, добавил бившият служител на Държавния департамент.

Уилкерсън отбелязал, че САЩ отдавна използват превратите като стандартен политически и военен механизъм за сваляне на проблемни правителства в страни, които са враждебни на интересите на САЩ. По времето на президента Роналд Рейгън под ръководството на ЦРУ и тогавашния му директор Бил Кейси са проведени 58 тайни операции, съобщил Уилкерсън.

„Замислете се само за миг, че за това, което се случва днес, вашите деца и внуци ще четат след 25 години, както сега хората четата за свалянето на иранския премиер Мохамед Мосадик през 1953 г. Не смятате ли, че в даден момент това може да се случи в Каракас и Киев, а още повече в Анкара, Дамаск и Багдад“, казал той.

Уилкерсън оглавяваше кабинета на Пауъл от 2002 до 2005 година.

error: Съдържанието ни е авторско!