Бивш разузнавач на САЩ разказва за подготовката на Майдан от Вашингтон и ЕС

ЕС и Вашингтон са подготвяли „Евромайдан” няколко години. За това е заявил бившият сътрудник на американското разузнаване, лингвистът Скот Рикард в интервю за телеканал Press TV.

По думите на Рикард, преките държавни разходи на САЩ  по организацията на протестите са превишили пет милиарда долара. Освен това, бившият разузнавач е назовал основните спонсори на държавния преврат. Той разказал, че съществен паричен дял  имат основателят на интернет-аукциона eBay Пиер Омидяр и американският финансист и инвеститор Джордж Сорос.

„Ситуацията в Украйна се развива под влияние на Съединените Щати твърде дълго. В продължение на няколко години Западът разиграва сценарий, по който се е подготвяло, както те го наричат „въстание”. Негов режисьор  е Западът”, – заявил Рикард.

 По негово мнение, причините за такива действия на САЩ са изключително икономически и геополитически. Той пояснил, че Западът се е опитвал да въвлече Украйна, както и другите бивши съветски републики в НАТО.

«… Зад протестите в Киев стои малка група хора в Украйна. И тези  протести са били крайно жестоки”, – отбелязал американецът.

 Съветникът на Президента на Русия Владимир Путин – Сергей Глазеев заявил, че Щатите, съвместно с партньорите по НАТО са оказали „колосално влияние” на общественото съзнание на украинците. Позовавайки се на цифрите,  обявени от заместника на държавния секретар на САЩ – Виктория Нуланд, Глазев подчертал, че за 25 години американците са похарчили пет милиарда долара под формата на грантове « поотглеждане на експертна интелектуална общност, ориентирана срещу РФ»…

www.km.ru/world/2014/03/05/733913