Бивш агент на MI6: Москва и Асад са близо до победата

Благодарение на руската поддръжка войските на Башар Асад се оказват все по-близо до победата, пише в Huffington Post бившият разузнавач от британското MI6 Алистър Кук, експерт по Близкия Изток.

В началото на февруари сирийската армия прекъсна основните канали за снабдяване на джихадистите на север от Алепо, идващи от Турция. Продължавайки настъплението, войските на Асад скоро ще обкръжат терористите в Алепо. А ако сирийската армия, движейки се на север, се съедини с кюрдите, то почти всички сили на „Джебхат ан-Нусра” и ИД ще се окажат обкръжени.

На границата с Турция остава един коридор, контролиран от ИД. Него могат да го прекъснат сирийските кюрди, чиито сили са разположени на изток от Ефрат. Макар Анкара да обяви, че няма да им позволи да преминат на западния бряг на реката, самите кюрди не изключват такова развитие на събитията, пише изданието.

Ако Турция наистина започне военни действия в Сирия, от НАТО ще я подкрепят само на думи, а Русия ще има явно преимущество във въздуха, твърди Крук.

„Ако говорим направо, ситуацията в Сирия май не се развива в посока „блатото”, както предупреждаваха мнозина западни политици, а към ясен военен резултат” – е категоричен авторът на публикацията. Според него, сега реалната маса на преговорите не се намира в Женева, а „на бойните полета в Идлиб и Алепо”.

В резултат Сирия може да се възроди като силна регионална държава, а Русия и Иран също ще се окажат в печеливша позиция, счита Крук. Страните от запада, привикнали към неопределени резултати от собствените си военни интервенции, няма да могат лесно да го приемат, отбелязва авторът.