Бившият премиер на Украйна: Сценарият за преврата не беше създаден в Киев

Сценарият на държавния преврат в Украйна беше създаден не от опозицията в Киев, а от посолството на САЩ. Това заяви пред НТВ бившият премиер на Украйна Микола Азаров.

„Сценарият не беше написан в Киев. Той беше в посолството на САЩ. И основните кукловодите бяха на Майдана Тези подставени фигури реално нищо не управляваха“, посочи той.

Според Азаров, недоволството на Запада към политиката на Виктор Янукович е било заради фактът, че Украйна, с избирането му на президентския пост, „ясно е заявила, че няма да се присъедини към НАТО“.
„Тази линия не устройваше САЩ и някои европейски партньори“, посочи той.

Освен това, отбеляза Азаров, Западът не е харесал и съмнението, изразено от правителството на Украйна по отношение на целесъобразността на подписването на споразумение за асоцииране с ЕС.

„Многократно заявявахме, че ако подпишем сляпо това споразумение, икономическите загуби ще са огромни, това и се случи“, каза бившият премиер. „Имаше огромен натиск от лидерите на ЕС с цел ние да изоставим съмненията си и да подпишем споразумението“, добави той.

„Имаше нужда от претекст за сваляне на правителството ни. Казаха ни: ако не подпише споразумението, ще го подпише другата власт“.

По този повод, по думите на Азаров, е използвана и сила на площад Независимост в Киев, където се събраха поддръжници на европейската интеграция. Според него това е била планирана провокация.