Бившият кмет на Лондон победи в конкурса за най-оскърбително стихотворение за Ердоган

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън стана победител в конкурс на вестник „The Spectator“ за най-оскърбително стихотворение, посветено на президента на Турция Ердоган. Това бе съобщено на сайта на изданието.

Бившият кмет ще получи от списанието и парична награда в размер на 1 000 лири. „The Spectator“ обяви провеждането на такъв конкурс по подобие на германския водещ Ян Бьомерман, който прочете обидно стихотворение за Ердоган през март в ефира на сатиричното тв предаване Neo Magazin Royale.

Веднага след това министерството на външните работи на Германия получи вербална нота от страна на Турция, в която се съдържа искане водещият да бъде даден под съд. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че правителството на Германия е взело решение да удовлетвори искането и да не възпрепятства началото на съдебно преследване срещу сатирика.

Борис Джонсън, чийто прадядо е турчин, се възмути от изправянето на германския водещ пред съда. „Ако някой иска да се пошегува с президента на Турция, той трябва да може да го направи в която и да е било европейска страна, включително и в самата Турция“, каза бившият кмет на Лондон в интервю за швейцарския вестник Die Weltwoche.