Бившият канцлер на Германия назова две основни причини за спирането на „Южен поток“

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер смята, че основните причини за спирането на „Южен поток“ са европейските бюрократи и техните „уловки“, а също така и спада на търсене на газ в Европа. Това той заяви, на закритата среща на Руско-европейските бизнес кръгове в Москва. Със запис разполага ТАСС.

„Аз разбирам „Газпром“, който осигурявайки си подкрепата на руския президент, съобщиха за отказ от по-нататъшно строителство на газопровода. Защо?

Най-важната причина, безусловно е това, че Европейския съюз през цялото време се стремеше да възпрепятства строителството на „Южен поток“, отначало с помощта на „Набуко“, които в крайна сметка, заради свързаните с него рискове бе погребан, след това с помощта на бюрократическите уловки. Например България бе принудена или се опитваха да я принудят, което в крайна сметка се получи, да не приеме определени решения и да не дава определени разрешения. Аз знам, какво означава това, защото работех и работя в „Северен поток“. Всеки ден на забавяне струва пари. Заради това на мен ми е ясно, макар че и не се радвам за това, че „Южен поток“ е прекратен“.- това заяви Шрьодер на срещата, чиито инициатор е турската строителна компания Renaissance Construction, организатор на бизнес програмата е компанията Creon Energy.

Шрьодер отбеляза, че една от причините за спирането на проекта „Южен поток“ става „ спада на търсене на газ в Европа и нарастващите разходи“. И на това компанията, която всичко плаща е длъжна да обърне внимание. Но главната причина, безусловно бе отказът на Брюксел да признае, че „Южен поток“ се явява възможност за подобряване на снабдяването на газ на Европа. Това вече е история. А що се касае за споразумението (на Русия) с Турция, това е решение на суверенни държави, където ние не следва да се намесваме. Решенията трябва да се приемат от Русия и Турция, и те вече са го приели. Турция в тази връзка може само да бъде поздравена. Те получават възможност за икономически ръст, от който се лишиха други европейски държави. Всичко е много просто, и това трябва да се подчертае“, – заяви бившия канцлер на Германия.

Шрьодер подчерта, че Русия и „Газпром“ няма да направят грешката и „няма да се откажат от важен пазар, какъвто се явява Европа“. „Това може да бъде разбрано в краткосрочна перспектива, но в по-далечна ще бъде фатална грешка. Разсъжденията по това не са моя работа – това е работа на руските политици и на ръководството на компанията“, каза той.

Бившият канцлер на Германия обърна особено внимание на това, че „ не следва да се рушат икономическите връзки, трябва да се укрепват, за да установят и по-добри политически отношения“. „Трябва да се подържат всякакви всевъзможни връзки. Да не наподобяват на международната политика с нейните санкции и контра-санкции, а да се обърне внимание на съхранението на доверието между компаниите, между хората, работещи в тези компании“, – каза Шрьодер.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин на 1 декември съобщи, че в „настоящите условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. На свой ред шефът на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза че, „Край, проектът е закрит“ – каза шефът на компанията на журналистите, коментирайки руско-турските преговори на най-високо ниво.
Проектът „Южен поток“ на стойност 15,5 млрд. eвро бе разчетен да доставя в Европа 67 млрд. куб. м. газ на година./Оbshtestvo.net

http://itar-tass.com/ekonomika/1640800
превод: Борислав Ангелов