Дмитрий Фучетджи,бившият зам. началник на милицията в Одеса: "Те искаха да подчинят Одеса по пътя на страха"

Дмитрий Фучетджи,бившият зам. началник на милицията в Одеса: "Те искаха да подчинят Одеса по пътя на страха"

Бесарабският българин, бившият зам. началник на милицията в Одеса за трагедията на 2 май

Публикувано от:

Почти веднага след голямата пресконференция на украинския президент Петро Порошенко по съвпадение украинското министерство на вътрешните работи побърза да съобщи за приключването на досъдебното разследване на трагедията в Одеса. Образувани са наказателни дела не срещу трима, а вече срещу 24 души, като девет от тях са обявени за издирване.

При това, според думите на Порошенко, главният заподозрян, без когото разследването е невъзможно, е Дмитрий Фучеджи, който по време на трагедията е заемал поста началник на милицията в Одеса. Именно Фучеджи бе заявил, че може да докаже, че за трагедията са виновни ръководителят на Съвета за национална сигурност Парубий и губернаторът на Одеска област Немировский. Последният е избягал при опит да бъде арестуван.

Руската телевизия „Първи канал“ успя да получи отговорите на въпросите към Фучеджи, които бяха  зададени след обвиненията на Порошенко, които го определиха като един от организаторите на безредиците. Фучеджи е готов да повтори казаното, но само пред международната комисия и при пълното гарантиране на сигурността му.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=ZASpKLkMNhM[/embedyt]

 

– В Киев, според думите на президента Порошенко, вие сте смятан за един от главните организатори на трагедията в Одеса. Очаквахте ли, че ще прозвучат подобни обвинения рано или късно?

– Аз ще ви кажа. Това е чисто и просто блъф, една голяма игра. И аз очаквах, че това ще се случи. На 6 май аз бях в България в хотел „Москва“. Сутринта включих телевизора и видях снимката си. Украинските медии съобщаваха, че аз съм задържан по това дело и т.н. И тук аз разбрах, че те просто търсят изкупителна жертва. Все някой трябваше да бъде обвинен. В този случай това бях аз и моите колеги. Макар и всъщност нещата изобщо да не са така.

Вие знаете, че губернаторът Немировский, който е виновен за всичко това, нееднократно се обръщаше към ръководството, към моя началник по повод протестите на Куликово поле, но получаваше отговор, че това е невъзможно в условията на Одеса. Този отговор обаче никак не го удовлетворяваше и той започна да събира хора от Майдана. След среща с Парубий, той събра хора от Майдана на 13 блокпоста, което е около 500-800 човека и започна да ги храни и да провежда съвещания с тях в условията на администрацията.

В началото той се оправдаваше, че това е контрол върху дейността на сътрудниците на милицията. Но след пристигането на Парубий и когато започнаха да раздават бронежилетките от 5-ти клас, които защитават от АК, тук вече започна да се промъква и друга мисъл, че те се подготвят за нещо. Кога и за какво обаче, ние не знаехме. И слад това ни събраха всички ръководители на съвещание в прокуратурата в 12 часа. Настаниха ни, накараха ни да си изключим телефоните и ние седяхме три часа там изолирани. Проведе се някакво безсмислено съвещание с участието на служители от Главната прокуратура.

– Каква бе темата на съвещанието?

– Вярвате ли ми, че в момента дори не мога да си спомня. Беше абсолютно безсмислена. Просто трябваше да ни държат настрана. Аз разбрах, че нас просто трябваше да ни държат встрани от събитията, които се случваха навън. Когато в 3 часа направихме почивка, ние излязохме и включихме телефоните си, а там вече се бяха събрали хора – над 800 души от Майдана и около 200-300 от Куликово поле на паметника на загиналите. И ние трябваше да минем от там.

Първата провокация започна още в първия двор, на “Бебел” 2 или 4, където „Десен сектор“ стреляха с травматично оръжие. Основната тълпа се насочи към Гръцкия площад. Аз вървях напред, а пред мен вървеше Долженков, по прякор Капитан Какао.

Сергей Долженков – бивш сътрудник на милицията, който бе уволнен. Той бе с маска и водеше тълпата напред. Аз се обърнах към него и му казах, че трябва да спре тълпата, а той ми отвърна, че вече е късно. Полицаите бяха образували верига, а полицаите са деморализирани, разбирате ли. Стана така, че след Майдана в Украйна вече не действаха законите, а действаше революционното право. Това е името на революцията, който е бил на Майдана, той е прав.

На Гръцкия площад тактиката на нашите действия бе да се опитаме да раздалечим противниците един от друг. През пъроначалния етап, около 35-40 минути, нямаше резерви. Основният резерв се намираше на стадиона, а допълните – във войнските части. Когато на едното място бяха притиснати, на второто също, третото- съмсем близо до Дерибасовская, край кръгла къща, ето там, където те взеха пожарна кола и започнаха да пробиват веригата, аз бях ранен в дясната ръка. Раната бе повърхностна. Още около 20 минути аз бях с тях, но след това дойде Бърза помощ и ме отведоха. Върнах се отново, когато Куликово поле вече гореше и ние чакахме пожарните, които така и не дойдоха.

– Когато бяхте в болницата, обадихте ли се на някого, опитахте ли се да ръководите от там?

– Работата е там, че по време на първоначалния етап, аз ръководех процеса. После обаче, въведоха „плана на Хвиля“, когато има масови безредици и аз минах на втори план. Има първи ръководител, има ръководител, който трябва да се занимава с организицията. Аз не исках да ходя в болницата. Линейката ме закара там, защото не можеха да ми спрат кръвта. Целият ми ръкав бе окървавен, куршумът бе преминал през вената и сухожилието на ръката ми. Аз отидох в болницата и вече нещата бяха извън моето ръководство.

–  А кой ръководеше тогава?

–  Пьотр Сергеевич Луцюк.

–  Тоест, в етапа, когато е бил въведен „планът на Хвиля“ за масови безредици, работата е координирал вече Луцюк?

–  Точно така.

–  Говори се, и може би с право, че всичко това е провокация. А какъв е смисълът на тази провокация?

–  Вие знаете, че всичко това е било планирано предварително. Парубий с пристигането си в Одеса проведе няколко съвещания. Едно той проведе с бойците, друго със сотнята, трето със самоотбраната и т.н Така всички тези въпроси са били детайлизирани подробно. Те не разчитаха, че ще дойдат толкова много хора. Те са безотговорни и не са пресметнали всичко добре. Аз ще ви кажа, че по време на сблъсъците на Гръцкия площад, когато се случваше всичко това, първият заместник на губернатора бе там. А на другия ден той казваше, че не ме е видял. Те можеха да прекратят всичко това във всеки един етап, защото те управляваха тези хора.

– Ще ни припомните ли фамилията на заместник губернатора?

– Той е там отскоро, пристигна от Киев седмица преди това. Нов човек е.

–  Губернаторът Немировский, който вие смятате за главен виновник, според Вас, съгласувал ли е с някого своите действия?

–  Той, да ме прощава, но не е никакъв губернатор. И жителите на Одеса знаят това. Приносът му за града за времето на управлението му е нулев. Яценюк го постави на тази длъжност, бе му обещал пост в министерството. Но там бе самият Яценюк, а говорител на парламента бе Турчинов, който изпълняваше длъжността президент на страната. И аз мисля, че без съгласуване с Турчинов, Парубий не може да пристигне в Одеса, да проведе акция и да го покажат по телевизията. Защото всичко това бе показано по телевизията. Те сами документираха себе си и своите действия, и въпреки това в момента търсят виновни за случилото се. Снимайте репортажи, интервюта и т.н, а ето, че те са виновни, те са там, на място и не трябва да се търсят.

За тази половин година, която измина от деня на страшната трагедия, в разследването, както и преди, има повече въпроси, отколкото отговори. Или по-точно последните изобщо  ги няма от страна на официалното следствие. Единствено заявления, че делото се движи бавно и е невъзможно да бъдат проведени пълноценни експертизи. Бившият украински милиционер Дмитрий Фучеджи е убеден, че днешните украински власти едва ли някога ще поставят точка на разследването.

„Не смятам, че се провежда обективно разследване. Знаете ли защо? Защото стрелците могат и да бъдат открити, но поръчителите им няма да бъдат разкрити никога. И знаете ли защо? Защото никой не иска да каже, че организатори на това събитие са този, този и този. Разбирате ли? Защото ако бъде споменат Немировский, той е нечий човек, и това значи да бъдат обвинени всички. Ако трябва да говорим за резултатите, има причинно-следствена връзка. Откъде се породи всичко това и какво искаха да постигнат те? Очевидно, те искаха да промъкнат своята идеология в Одеса. Одеса не приемаше Майдана, тя не го и прие. И те искаха по пътя на страха да я пречупят и да победят“, казва още Фучеджи.

–  Кои са „те“?

–  Това са Немировский, Парубий, Турчинов и Яценюк.

–   Готови ли сте да дадете официални показания?

–   Аз писах на ръководителя на Комитета, занимаващ се с разследването на трагедията в Одеса. Изпратих своите сведения, каквито ги представих в момента и прад вас. Изпратих ги и по принцип съм готов да кажа отново това, което сега казах. Там днес всичко е престъпно. Там законите не важат. Там в момента властва законът на революционното време.

–  Но има например Международния трибунал в Хага?

–  За своите действия, за действията на своя личен състав, както и за това, как точно се развиха събитията и на какво станах свидетел тогава, съм готов да говоря на каквото и да е ниво. Аз съм готов, но това е невъзможно днес. Аз не смятам нито да се самоубивам, нито каквото и да било друго. Разбирате ли. Но не изключвам такава ситуация днес. Знам, че когато стреляха по мен, те искаха да ме улучат. Вместо в ръката, куршумът можеше да попадне в гърдите ми…

–  Смятате ли, че нещо подобно може да се случи и сега? Мислите ли, че могат де се опитат да ви убият?

–  Всичко може да се случи. Всичко, и изстрел зад ъгъла.