Берлин и Париж дадоха на Киев ултиматум

Европейските посредници за разрешаването на конфликта в Донбас са поставили украинската власт пред факта: трябва Минските споразумения да се изпълняват в тази последователност, в която са изложени техните точки, а не както ги вижда Киев, пише вестник „Независимая газета“.

„Условията от политически характер са подготовката и приемането на украински законопроект за местните избори в Донбас и за предоставянето на особен статут на този регион“, отбеляза министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро по време на пресконференция заедно с немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

От началото на годината украинската страна настоява за това, че всички политически точки от Минските споразумения ще бъдат изпълнени само след установяването в Донбас на режим на сигурност. Като гарант за този режим в Киев виждаха полицейската мисия на ОССЕ, която Украйна искаше да разположи на цялата територия на Донбас и на границата с Русия.

Украински експерти подчертават, че европейските гости са предпочели да не задълбочават в детайли. Като успех в сферата на сигурността те са представили планираното за следващата седмица подписване на споразумението за разполагане на войски в три точки по разграничителната линия. Но на фона на боевете в Донбас този документ не изглежда като убедително доказателство за скорошно мирно разрешаване на конфликта.