Берлин и Лондон против въоръжаване на Киев

Германският военен министър Урсула фон дер Лайен предупреди, че въоръжаването на украинската армия ще доведе до ескалиране на конфликта и ще намали шансовете за успех срещу проруските опълченци.

Коментарите на Урсула фон дер Лайен в началото на ежегодната Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността подчертават появяващият се разкол между Европа и САЩ по отношение как да се справят с Путин и как да се постигне примирие в Украйна, съобщи news.bg

Притискан от някои американски конгресмени, американският президент Барак Обама разглежда опциите дали да предостави оръжие на Киев.

„Сигурни ли сме, че ще подобрим ситуацията за хората в Украйна чрез доставки на оръжие? Сигурни ли сме, че Украйна може да спечели срещу руската военна машина? И това няма ли да е извинение за Русия открито да се намеси в конфликта„, попита  Германският военен министър на конференцията.

Докато тя представяше позицията на Германия, канцлерът Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оландпристигнаха в Москва за разговори с Владимир Путин за Украйна. По-рано френски медии съобщиха, че двамата западни лидери носят нови предложения за примирие в Украйна. Те ще предложат на Путин децентрализиране на Украйна и връщане на статута й на необвързана.

Урсула фон дер Лайен повтори, че Берлин, Лондон, Париж и целият ЕС споделят позицията, че няма военно решение на конфликта в Украйна. „Русия е изолирана както никога до момента“, поясни тя.

Военният министър на Великобритания Майкъл Фелън споделя мнението на германския си колега. Той ясно заяви, че доставянето на оръжие за Украйна само ще доведе до ескалиране на конфликта.

Великобритания подкрепя новите усилия на лидерите на Германия и Франция, поясни той пред Ройтерс по време на конференцията в Мюнхен.

Русия не заплашва нито една страна от Алианса, включително Латвия, повтори думите си от вчера шефът на НАТО Йенс Столтенберг на конференцията.