Белокаменна Москва – обречена на вечност

Автор: Розалина Евдокимова

„Този, който не е видял Москва, значи не е видял Русия“ – пише през 1765г. пътешественикът Джакомо Казанова, посетил за първи път страната. И колко много истина има в тези думи на легендарния италианец. Тази истина и днес важи с пълна сила, дава представа какво е за много хора столицата на Русия.

Без колебания Москва може да бъде наречена една от най-красивите столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Днес главният град на Руската федерация няма нищо общо с това, което всички помним от преди години. Темповете, с които този град се променя, могат да бъдат сравнени със скоростта на светлината. Преди много столетия той е бил построен върху седем хълма, които днес трудно могат да бъдат различени. Единствен, който се вижда днес, е Боровицкият, където се издигат кулите на Кремъл и Червеният площад, станали най-важните забележителности и символи на цяла Русия.

Москва е мегаполис, простиращ се върху повече от 40 км от север на юг и над 30 от изток на запад. Заедно с предградията в столицата живеят над 10 млн. души, като всекидневно в нея пристигат приблизително около 2 млн. Всички обаче, които пристигнат в града – било в командировка, на гости или на екскурзия, не пропускат да отделят поне два-три дни, за да се докоснат до забележителностите му. И ако се обърнем към цифрите на сухата статистика, ще видим, че 5 летища, 9 жп и 2 речни гари всеки ден посрещат и изпращат идващите в Москва.


Историческият музей


Музей на космонавтиката

Но едва ли някой от гостите би пропуснал изживяването да се повози и в метрото. Дължината на неговите линии надхвърля 200 км, а над 160 са станциите, като непрекъснато се откриват нови. Залите на Метрополитена, както всички с любов наричат подземната железница, са едни от най-красивите и импозантни в света. А първата линия е открита в далечната 1935 г. на миналия век.


Станция „Киевская“


Станция „Маяковская“

Истинско бижу са мостовете, преметнали своите снаги през Москва река и река Яуза. Особено вечер със своите ефектни светлини те карат да спира дъхът от възхита. Най-красивият сред тях обаче си остава Кримският мост.

Днес, когато в града небостъргачите са нещо, с което започват да свикват не само жителите на Москва, а и неините гости, не би могло да пропуснем да споменем, че за оформянето на неповторимия архитектурен силует на столицата са допринесли и седемте високи сгради, издигнати в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век. Най-известната сред тях е МГУ „Михаил Ломоносов“ на Воробьовие гори.

МГУ  „Михаил Ломоносов“

След нея са зданието на МВнР, хотели и жилищни сгради.

Градът има много богато минало. Макар археолозите да са доказали, че предисторията на днешна Москва е приблизително на около 5 хиляди години, градът за първи път се споменава в летописите от 1147 г., когато по заповед на княз Юрий Долгоруки започнало изграждането на крепост на Боровицкия хълм. В древността са наричали града и Третия Рим. За някои това може да се стори поетична метафора, но не е така. Първият е Вечният град, вторият – Константинопол, а Москва става трета след женитбата на Иван III с племенницата на последния византийски император Константин ХI, загинал по време на турското нашествие.

Тогава двуглавите орли от поробената Византийска империя свили гнезда на кулите на Кремъл, а Иван III построил запазените и до днес великолепни храмове и градски стени. Именно по време на неговото царстване Първопрестолната или Белокаменната, както наричали града, става столица на могъща държава. В едно от посланията на игумена Филотей четем, че „двата Рима са паднали, третият стои, а четвърти няма да има“. Така в края на ХV в. се формулира и националната идея, вдъхновяваща господарите и занаятчиите, на които било поръчвана украсата на Москва по образ и подобие на Рим и Константинопол.


Един от входовете на Кремъл

Както споменахме в началото, градът бил издигнат върху седем хълма. И това са Боровицкият, Тверският, Сретенският, Таганският, Лефортовският, Трьохгорният и най-отдалеченият от Кремъл – Воробьовие гори. Много от изследователите смятат, че заради свещеното число 7 градът е обречен на вечност.
Макар и многократно нападана от врагове, Москва винаги се е възправяла от пепелта на пожарите и разрушенията. Тя винаги е давала добър урок на всички, които са се опитвали да вдигнат ръка срещу нея. Да не забравим, че макар и опожарен от Наполеон по време на Отечествената война през 1812 г., градът е успял да се възроди и да израстне още по-красив и по-силен. Жителите на Москва дадоха добър урок и на войските на Хитлер. Да спасят столицата по време на Великата отечествена война през 1941-1945 г. край подстъпите му се сражаваха геройски не само Червената армия, а и много доброволци от всички краища и народности на великата страна.


Църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е построена през 1649-1652 в древен руски стил от Цар Алексей, бащата на Петър Велики.

Миналото на столицата е събрано в над 60 музея, като най-популярните сред тях са Кремъл, Музеят за изобразителни изкуства „Пушкин“ и Третяковската галерия. Някога в града е имало над 500 православни храма. Днес действащи са 150, а още 100 са в процес на възстановяване. Най-известните са „Василий Блажени“ на Червения площад, издигнатият отново „Христос Спасителя“ и Новодевичият манастир.


Третяковската галерия

Би било непростимо човек да посети Москва и да не отиде да се наслади на колекциите, подредени в Третяковската галерия, наречена на фамилията на нейния основател – търговеца-меценат Павел Третяков, който през 1892 г. подарява своята богата сбирка на Москва. В основата са творбите на художниците, известни като передвижници, придържащи се към демократичното направление в живописта. В галерията могат да се видят също и творби на Андрей Рубльов, Иля Репин, Суриков, на авангардистите Малевич, Родченко, Гончара и др.


„Василий Блажени“

Храмът „Василий Блажени“ е сред популярните и обичани московски символи. Построен е през 1555-1561 г. в чест на победата над Казанското ханство. Той е дело на известните руски майстори Барма и Постник. Легендата разказва, че по заповед на царя след построяването на храма те били ослепени, за да не могат да построят второ подобно чудо.


Паметникът на Пушкин

Би било непростимо да не се споменат и огнищата на културата. А те не са малко. Московските театри поднасят на своите гости богат репертоар от спектакли от руската класика и съвременната драматургия.


Болшой театър

Болшой театър е един от най-известните в света редом с миланската „Ла Скала“ и парижката „Гранд Опера“. Построен е през 1825 г. по проект на архитект Бове, а квадригата, стъпила върху фронтона, е дело на скулптора Петър Клодт. На сцената му са се изявявали такива големи имена, като Фьодор Шаляпин, Сергей Лемешев, Галина Вишневска, Николай Гяуров, Мая Плисецка, Галина Уланова, Михаил Баришников и други.


Петровски дворец


Петър Велики

Казват, че от началото на 90-те години на миналия век, когато в Русия започнаха промените, и градът е започнал да променя с бързи темпове своя облик. Така до днес, когато можем да кажем, че Москва е една съвременна и модерна европейска столица. Стотици сгради се реставрират и ремонтират, издигат се нови търговски, развлекателни, бизнес центрове, молове и транспортни средища. Всяка година се появяват нови нощни клубове, казина, десетки ресторанти. Но не само това е Москва. Хиляди гости на града посещават многобройните имения, издигащи се както в града, така и в Подмосковието. Най-популярните сред тях са Коломенское, Кусково, Останкино, Архангелское. А една от най-интересните туристически обиколки е из старинните руски градчета, известни като Золотое колцо.


„Коломенское“


„Золотое колцо“

Золотое колцо е един от най-предпочитаните маршрути за всички туристи. Градчетата Сергиев Посад, Александров, Переславъл Залески, Ростов Велики, Ярославл, Мишкин и други разказват за древната история и изкуство. В тях се усеща духът на древната държава, а и жителите им пазят своята история, за да могат да я видят колкото се може повече хора и да усетят онази сила и дълбока философия на един народ, изстрадал всичко в своята съдба и постигнал много чрез много лишения и борби.

Най-популярният сред градските символи е Кремъл, който е и символ на Русия. Това е най-старата част на града. На неговата територия се намира резиденцията на президента на РФ. Днешните крепостни стени и кули, изградени от червени тухли, датират от ХV в. В центъра му е най-старият градски площад – Съборния. Името си той е получил от намиращите се там храмове – „Архангелският“, „Благовещенският“ и „Успенският“, в който са били коронясвани всички руски царе. Освен тях там се издига и златокуполната камбанария, построена по заповед на Иван Велики през 1508 г. На Съборния площад е и построената през 1491 г. прочута Грановита палата.

По проект на архитект Константин Тан през 1849 г. е построен и Големият Кремълски дворец, в който са се намирали покоите на императорската фамилия, парадните зали, обзаведени с прекрасни мебели, кристали и порцелан. Най-пищната и красива зала в двореца е Георгиевската, в която и днес се провеждат приеми, извършва се иногурацията на президента, както и връчването на различни държавни награди.


Катедрала „Казан“, разположена на североизточния ъгъл на Червения площад

Червеният площад е също един от руските символи. Той е мястото на военните паради и масовите тържества. Появата му датира от ХV в. В древни времена на Червения площад били огласявани важните укази, оттук са се обръщали към народа царе и патриарси и тук днес се издига мавзолеят на Ленин, пред който все още се вият дълги опашки от туристи, искащи да го посетят, както и изящният храм „Василий Блажени“. В годините на промените на Червения площад световни знаменитости правят своите концерти. Тук са радвали публиката с изпълненията си легендарните Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мстислав Ростропович, Пол Макартни, Мадона.


Цар Камбана


Цар Пушка

Всеки пристигнал в Москва пита първо за други два символа – Цар Пушка и Цар Камбана. Огромното и тежащо 40 тона оръдие е паметник на древноруското артилерийско и леярско изкуство и е най-голямото в света. Дело е на майстора от Оръдейния двор Андрей Чохов през 1586 г. През ХVI-ХVII в. се е намирало в Китай-город пред Спаските порти, като е осъществявало защитата на Кремъл от посока на Москва река. Никога оръдието не е възпроизвело изстрел. В съседство на 81-метровата камбанария на Иван Велики стои и Цар Камбана. Нейното тегло е 202 тона, а височината 6,14 метра. Никога от нея не е изтръгван камбанен звън. След пожара през 1737 г. от нея се е отчупило парче, което сега е подпряно до камбаната.


Златен монумент пред изложбената зала за постиженията на националната икономика

От съвремието за символ се бори телевизионната кула в Останкино, висока 539 м и построена през 1963 г. Освен телевизионните канали, в нея се намира и ресторантът „Седмото небе“, който се върти бавно и всеки, който го е предпочел, има рядката възможност да се наслади, докато си похапва, на красивата панорама на Москва. За съжаление, през 2000 г. при пожар кулата пострада и все още е в процес на реконструкция. Специалистите твърдят, че след приключването тя ще бъде отново най-високата в света – 562 м.


Останкино

Едно от култовите места в руската столица е „Арбат“. Тя е най-старата улица и нейното начало се крие някъде през ХIV-ХV в. За много от московчани тя, неините пресечки и дворове са запазили московския дух. По различно време на тази толкова известна по света улица са живели много известни руски писатели, художници и артисти. Днес улицата продължава да се ползва с популярност сред гостите на града. Тук всеки може да си купи сувенир, изделия на руските занаяти, картини от художници с бъдеща слава. Тук е и любимото място на уличните музиканти.


улица „Арбат“

източник;
www.nasamnatam.com/patepis/Belokamenna_Moskva_obrechena_na_vechnost-547.html


Александровска градина


Кладенец с лечебна вода пред „Сергиев посад“


Олтар в катедрала „Успение“


Александровска градина (зад Кремъл)


Новият Ерусалимски манастир, основан през 1656 от патриарх Никон


манастир „Свети Сергий“


Стадион „Лужники“


ГУМ


Паметник на Исус, в близост до базиликата“Католика Романа“

МОСКВА

Христо Смирненски

Москва, Москва!
Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш!
Ти пак си огнено сърце
и с ясна пурпурна усмивка бдиш
над братски стиснати ръце.
Че блясъкът на твоята зора
раздра световната тъма,
че ти като възторжена сестра
събра на цялата земя
и радостта, и бурната печал!…

Москва, Москва!
сърце от разтопен метал!

Москва, Москва!
Пред твоите стоманени врати
разби се вражата вълна;
звездата ти с рубинен лъч трепти
над всяка горестна страна,
където робът цял живот оре,
а мре лишен от късче хлeб,
където пролетарското море,
възвре от пламъка свиреп
на петгодишна демонска война.

Москва, Москва! –
звезда на нови времена!

Москва, Москва!
От своите площади днес мълвиш
присъда над вековен гнет.
Сред теб са Лондон, Рим, Берлин, Париж,
сред теб и целий пролетарски свет.
И горда в своя блясък и гърмеж,
с копнеж за сетната борба,
пламтиш чрез всеки старец и младеж,
зовеш кат бронзова тръба
и твоя зов веригите руши!…

Москва, Москва!
вулкан от пламнали души!

www.trekearth.com/gallery/Asia/Russia/Center/Moscow/page22.htm