Белка и Стрелка – предшествениците на Гагарин

На 19 август 1960 г., преди точно 54 г., съветска ракета изведе в орбита космическия кораб “Восток”, на борда на който се намирали кучетата Белка и Стрелка.

Целта на този експеримент е била да се изследва въздействието на космическото излъчване върху живите организми, а също така да се провери ефективността на различни системи за осигуряване условията за живот на борда – хранене, водоснабдяване, регенерация на отпадъците. Корабът бил оборудван с медико-биологична апаратура, която зафиксирала измененията, които се извършвали в организма на кучетата по време на целия полет.

За полета на кучетата ушили специални костюми червени и зелени на цвят.  За да изпратят Белка и Стрелка в космоса, учените трябвало да решат няколко много сериозни проблемa.  Дълго време не могли да достигнат приемлива температура в кабината на космическия кораб – кучетата много тежко понасяли горещината.  Освен това, “опашатите” космонавти трябвало да бъдат приучени да живеят в тясно пространство. Освен кучетата, на борда имало и два бели плъха и няколко мишки.

Космонавтите стартирали от космодрума Байконур в 15 часа и 44 минути. На следващия ден – 20 август, спускаемият апарат с животните на борда благополучно се приземил в западен район.

Върналите се от орбита кучета били обект на повишено всеобщо внимание и след едно денонощие те вече участвали в пресконференция в зданието на ТАСС.  И двете кучета живели много години. Белка оставила след себе си голямо потомство.