Белият месец. Сагаалган – източната нова година

Да започнеш нов живот и да се освободиш от лошото – още един шанс да се започне всичко отначало, който подарява старата бурятска традиция за посрещане на Нова година. Празнуването на Сагаалган 2015 се изчислява по Лунния календар и се пада през февруари. Нова година е хубава със своята продължителност – цял месец може да се ходи на гости, да се гощава с бяла млечна храна. Обичаят за празнуване на Белия месец се отличава с удивителна красота при бурятите, отразяващ духовната култура на народа, неговата поетичност и представата му за света и красотата. Сагаалган символизира пречистване, начало на нов живот и приобщаване към всичко светло и възвишено.

 Сагаалган (в превод от бурятски „Бял месец”) –е най-големият празник на монголоезичните народи.

Преди празника всичко се почиства старателно, домът трябва да заблести от чистота, а ненужните вещи, дрехи се изхвърлят или се подаряват на нуждаещите се. Чистият дом и двор са символ на светлите и ясни помисли, а освобождавайки се от ненужните вещи, вие се избавяте от старите неудачи.

Символ на чистотата

Денят преди Сагаалган се нарича «бутуу удэр», в превод от бурятски –  закрит, глух и тъмен. През този ден е необходимо да се съблюдава пост – да не се яде месо и да не се пие алкохол. Мислите трябва да бъдат чисти и благи.

Вярващите ароматизират с благовония помещенията и изпълняват обред на почитане на божествата. Не се чисти, за да не се вдига прах, затова всички домашни дейности се извършват два дни преди празнуването на Нова година. Нощта в бутуу удер е най-тъмна, по лунния календар това е завършващ цикъл на последния зимен месец, тогава се появява тънкият сърп на новородения месец. Старата година си отива, отстъпвайки място на новата.

В нощта преди празнуване на Нова година вярващите бодърстват или се събуждат преди разсъмване. Смята се, че небесната богиня на времето Лхамо в навечерието на Нова година се спуска на земята и обхожда своите подзащитни, дарявайки ги със своето благославяне. Тя брои хората, които предстои да защитава през настъпващата година. Може да не забележи спящия човек или да го вземе за умрял. Напоследък много вярващи прекарват тази нощ в дацаните (будистки храмове), молейки се заедно с ламите.

 

Пречистващ огън

Сред вярващите е много популярен обреда Дугжууба – това е особен вид ритуално пречистване и отстраняване на всички пречки и всички лоши неща в навечерието на Нова Година. От дълбока древност народите, изповядващи будизъм, се отнасят много трепетно и сериозно към дадения обред. Хората се обтриват с къс тесто (само от брашно и чиста вода, никакви добавки), след това оформят от него човешка фигурка, символично предавайки на фигурката всички свои болести, беди, неволи. Носят фигурките в дацан и ги пускат в специално съоръжение – клада, където остават през целия ден.

След молебена, ламите освещават кладата, запалват я и хората се молят заедно с огъня да изгори всичко лошо. По време на ритуала се извършва церемония на пречистване и потискане на всички зли сили с помощта на огъня. Вярващите трябва мислено да си представят как в огъня изгарят всички духовни препятствия и лоши мисли.

Сагалгаан е най-добрият повод да се навестят всички роднини и приятели, с които не се виждаш често през годината. Особено значение има какъв човек пръв е посетил вашия дом в деня на настъпването на Новата година. Вярва се, че ако е посетен от мъж или жена със щастлива съдба, то годината ще бъде удачна.

По време на Сагаалган слага се богата маса, предпочитани са млечните и месните ястия –  сагде. Задължително вкусно украшение на масата е – буузи.

В дните на празнуването на Сагаалган хората се поздравяват по особен начин.Този, който е по-млад протяга двете си ръце с дланите нагоре, а по-възрастният слага своите ръце отгоре с дланите надолу. Впечатлението е, като че ли по-младият подкрепя по-стария. Това е дълбок символичен жест, означаващ готовност на по-младия винаги да подкрепя по-стария в живота. А ако мъжът и жената са връстници, то жената се смята по-млада.

 

По време на Сагаакган си ходят на гости, разменят се подаръци и благопожелания, танцуват йохор (бурятски народен танц). От 2012 година йохор (ёхор) е придобил световни мащаби, всяка година се провежда флашмоб, в който участват много държави и градове на Русия.

Няколко хиляди жители и гости излезли да отпразнуват Сагаалган на главния площад Улан-Уле в Иркутск.

Тържествата започнали с голямо театрално представление с участието на Белия старец и неговите другари – татарския и казахския Дядо Мраз, еженкийската майка Зима и Дядо Коледа от Южна Корея. На гостите е предложено да вземат участие във фестивала «Буузин баяр». Вечерта Сагаалган е продължен с голям йохор.

Най-яркото събитие през Белия месец за децата е ежегодния празник на проекта „Приказния Сагаалган”, в рамките на който в Бурятия пристигат зимните приказни персонажи от различни региони на Русия и от чужбина.

http://bgtrk.ru/news/detail.php?ID=22933

http://bgtrk.ru/news/detail.php?ID=24942

http://www.irk.aif.ru/society/1449918