Белият дом разгневен от публикувани снимки на срещата Тръмп – Лавров

Американското правителство отново изпадна днес в неловко положение, след като Кремъл публикува снимки от срещата при затворени врати между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес, цитира БТА.

Белият дом не допусна новинарските медии на срещата с Лавров в Овалния кабинет. Присъстваха само официалният фотограф на Белия дом и фоторепортер от руската държавна информационна агенция ТАСС.

На снимките усмихнатият Доналд Тръмп стиска ръцете на Лавров и на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и позира с тях. Тази среща бе възприета като дипломатически успех за Кремъл, чиито пратеници бяха приети „на червения килим“ месеци след като САЩ наложиха на Русия санкции заради намесата й в президентските избори през 2016 г., посочва АФП. Лавров и Кисляк бяха приети в Белия дом в момент, когато американското правителство е засипано от обвинения за таен сговор на Тръмп с руски представители, включително Кисляк, за да получи подкрепата на Русия срещу опонентката му от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тези подозрения се разследват от две конгресни комисии и от ФБР. Публикуването на снимките подсилва впечатлението, че Русия е постигнала дипломатическа победа и че Белият дом е бил манипулиран, посочва АФП.

„Поздравления колеги, че разполагате с тези снимки! Голям удар“, възкликна бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, изговаряйки думата „колеги“ на руски език.

Снимките бяха поместени от руското външно министерство в акаунта му във Фликър.

„Форматът на фотооперацията не позволява да се правят снимки без знанието на сниманите“, отбеляза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в страницата си във Фейсбук.

„Американската страна не е поискала тези снимки да не се публикуват“, посочи тя.

В неофициални разговори представители на Белия дом изразиха силно недоволство, защото според тях е имало злоупотреба с доверие. Белият дом бил информиран, че на срещата ще отиде руски официален фотограф и служителите очаквали, че снимките ще бъдат за руските архиви, но няма да се публикуват веднага. „Присъстваха нашият и техният официален фотограф, и толкова“, каза служител в Белия дом след срещата.

Но след като снимките бяха разпространени в цял свят от руска медия, служител в Белия дом призна, че не са очаквали това да се случи. lavrov-trump-391714-810x0