Белград обича Путин

Освен грандиозния парад Белград ще зарадва пристигащия на посещение в четвъртък там президент на Русия Владимир Путин и с уникални сувенири, които съседите разграбват за часове, пише „Стандарт”. Хит са тениски с надпис „Путин е най-големият сърбин“, но също и флагове на Русия и „Новороссия“ . В Белград се появиха и графити „Крим е Русия“. А в историческия център на град Нови Сад висок е интересът към кафенето „Путин“, открито още през лятото. Собственикът на заведението, сложил портрет на шефа на Кремъл на входа на заведението, е обяснил пред Ройтерс, че „в Нови Сад много хора уважават Путин, мнозина са русофили и мнозина го обожават“.

Освен авиошоу на сръбски изтребители МиГ-21 съветско производство в небето над Белград, който празнува днес 70 г. от освобождението от нацистка окупация, ще полети и прочутата руска група изтребители за висш пилотаж „Стрижи“.

По време на визитата на Путин днес, между Сърбия и Русия ще бъде подписан пакет от 9 документа, сред които в сферата на развитието на военнотехническото сътрудничество, енергетиката и жп транспорта, съобщи ТАСС, като цитира помощника на Путин Юрий Ушаков.

Сърбия не възнамерява да въвежда санкции срещу Русия, заяви сръбският премиер Александър Вучич в интервю за ТАСС ден преди визитата. „Никой не може да нарежда на Сърбия да развали своите отношения с Руската федерация“, каза Вучич. И добави, че „Сърбия е свободна и независима държава, тя е на европейския път, но не е въвеждала и няма да въведе никакви санкции срещу Русия“.

Вучич напомни, че сърбите имат исторически, културни и религиозни връзки с руснаците. По думите му това, което се случва в Югоизточна Украйна, е било почувствано тежко от украинския и руския народ. „Повярвайте, сърбите усещат това заедно с всички славянски народи. Ние се надяваме на мир“, добави Вучич.

Премиерът определи енергетиката като едно от най-перспективните направления на руско-сръбското сътрудничество, пише още „Стандарт”.

Трябва да погледнем и докъде сме стигнали по въпроса „Южен поток“, добави Вучич. С Русия ние бързо и лесно се договорихме. Но не всичко зависи от Сърбия. Не може „Южен поток“ да започва на границата на Сърбия с България и да свършва на границата на Сърбия с Унгария. Той трябва да премине през България, Унгария, Австрия и всички останали страни. Що се отнася до Сърбия, ние направихме своето, а останалото зависи от други, каза още той.

Вучич изтъкна, че смята договора за строителството на газопровода за „добър за Сърбия“.

Защо го обичат толкова?

Сърбите най-силно в сравнение с другите източноевропейци подкрепят руския президент Владимир Путин, коментира руският политолог Михаил Коростиков, цитиран от „Лайфнюс.Ру“. Сръбските почитатели на Путин, издигащи лозунги и плакати „Слава на Путин“, виждат в Русия опонент на силите, които през 1999 г. бомбардираха Белград, отбелязва експертът. В навечерието на скандалния мач между Сърбия и Албания във вторник феновете на сръбския отбор разгърнаха лозунг с похвали на Владимир Путин. Коростиков смята, че в подкрепата за Путин и Русия в Сърбия в момента е най-висока в сравнение с всички други страни в Източна Европа.

„Сърбия е единствената страна в Източна Европа, където към нас изпитват истински братски чувства и ни подкрепят. Днес Русия формално е опонент на силите, които през 1999 г. бомбардираха Белград. Затова сърбите нямат повод и основание да не подкрепят Русия. Доказателство за това е и фактът, че феновете на спортните отбори нерядко използват по време на мачовете плакати с лика на Путин и руски знамена“, посочва експертът.

Това не е само демонстрация на подкрепа на политиката на Руската федерация, но цели да подразни противниците. При това според Михаил Коростиков важна роля играе противопоставянето на руския лидер Путин и Русия на САЩ, а тях, както показват допитванията до общественото мнение, мнозинството на хората в Сърбия ги смятат за враг.