Белгийски антифашист участва в поклонението пред паметника на Николай Лъсков

Белгийски антифашист участва в поклонението пред паметника на Николай Лъсков

Публикувано от:

В навечерието на 71-годишнината от гибелта на Николай Лъсков/ 23.06.1944/ – командир на партизанския отряд „Народен юмрук” антифашисти от общините Бургас, Поморие и Несебър поднесоха венци и цветя пред паметника на партизанския командир. Сред тях бе и белгийският антифашист и дългогодишен член на Белгийската комунистическа партия Денис Марлоие, който от 24 години живее в поморийското село Каменар. Той бе поканил на поклонението и свои приятели от Белгия.

Ритуалът пред паметника в Козичино, на който присъстваха много от жителите на селото, бе организиран по инициатива на Общинския съвет на БСП  и Българския антифашистки съюз в Поморие, с подкрепата и на НФСБ-Поморие  в лицето на неговия председател д-р Даниела Радева.

Присъстваха и представители на движението „Русофили”. А слово за живота и делото на Николай Лъсков произнесе председателят на партията в Поморие Никодим Стоянов.

Заедно с представители на обществеността и потомци на антифашисти от 3-те общини, венци и цветя пред паметника на Николай Лъсков поднесоха народният представител Атанас Зафиров, ексдепутатката Ива Кусева, както и граждани от Руската федерация, живеещи на територията на морските общини.

След поклонението в читалищния салон бе изнесена  литературно-музикална програма, която бе аплодирана от представители на 4 поколения. На първия ред сред гостите бе и дъщерята на Яна и Николай Лъскови-Аелита. Тя пристигна от Несебър, заедно с жители на Свети Влас,Равда и Тънково.Потомци на участниците в антифашиската борба  /пре/разказаха спомени на своите предци. Както и на другите поклонения досега, те могат да се обобщят с три думи: «Никога повече фашизъм».

Отдавайки дължимото към паметта на Николай Лъсков, в словото си пред участниците в поклонението народният представител Атанас Зафиров направи актуален отчет за дейността си в парламента. Той осъди действията на управляващите за участието на деца в сцени на насилие в лагера Белене. На въпросната възстановка присъствали председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев,областния управител на Плевенска област, депутати и социолозите Румяна Коларова и Антоний Гълъбов-съветници на президента Росен Плевнелиев.

Зафиров информира, че през май месец снимки от постановката, която се е разиграла на остров Персин, са разпространени не от друг, а от Министерство на отбраната. На кадрите ясно се вижда как дете е опряло пистолет в главата на свой връстник. По думите му е: „Абсурд е да се изпол­з­ват деца за пресъз­даването на подобен род събития, без дори да комен­тираме тях­ната историческа дос­товер­ност“. Той нап­рави и паралел между сним­ките от Пер­син и тези, раз­п­рос­т­ранявани от Ислямска държава в Близкия изток.

Изобличаването на действията на управляващите в българския парламент предизвиква бурни реакции в социалните мрежи,а малко по-късно кадрите са свалени  от официалната страница на Министерството на отбраната в интернет.  

 Автор:  Максим МОМЧИЛОВ, журналист в. „Слънчев бряг прес”