Бейнър ще съди Обама за превишаване на правомощията

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обяви, че възнамерява да заведе дело срещу президента Барак Обама заради спора между президентската администрация и Републиканската партия относно изпълнителните права на президента да налага законодателство, съобщава The Washington Post.

„Възнамерявам да заведа дело. Конституцията ясно посочва, че задачата на президента е честно да изпълнява законите. Според мен президентът не го прави“, заяви Бейнър пред журналисти.

„Конгресът има своята задача, президентът – също. Когато има разногласия, подобни на тези между законодателната и изпълнителната власт, според мен сме длъжни да застанем зад институцията, за която служим“, казва Бейнър.

Председателят на Камарата на представителите може да употреби правото си да се обърне към Двупартийната правна група (BLAG), която включва лидерите на републиканците и демократите, но има повече представители от мнозинството. BLAG, от своя страна, може да се обърне към Службата на главния юрисконсулт на САЩ, която да заведе дело от името на Камарата на представителите.

Очаква се Долната камара да гласува по отношение на завеждането на делото през юли.

Делото ще подложи на изпитание конституционния баланс между законодателната и изпълнителната власт в САЩ.

Републиканците от известно време обвиняват Белия дом в превишаване на конституционните си правомощия, като заобикаля Конгреса по много различни въпроси.

Не е известно точно кои действия на изпълнителната власт Бейнър ще посочи в обосновката си, но през последните години републиканците се противопоставят на наредби на президентската администрация, които възпират депортирането на нелегални имигранти, забавят определени части от Закона за достъпни медицински грижи – Obamacare, и повишават минималната заплата в различни фирми, които изпълняват държавни поръчки на федерално ниво. Като проблем се разглеждат и действия на администрацията, които разширяват правата на хомосексуалните, както и такива, насочени към намаляване на разликата в заплащането на мъжете и жените.

Говорителят на Белия дом Джон Ърнест заяви, че Обама предпочита да работи с Конгреса, но „когато е необходимо, е склонен да предприема собствени действия, ползвайки изпълнителната власт на президентската институция“.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси определи действията на Бейнър като „увъртания“, понеже според нея републиканците се нуждаят от раздвижване в Конгреса. „Крайно време е сред републиканците да се появи поне един възрастен, за да престанат да се държат детински“, заяви Пелоси.

Ърнест коментира и разходите по делото. „Повечето американци няма да подкрепят завеждане на дело, финансирано от данъкоплатците, срещу президента по обвинение, че си върши работата“, каза той.
Не е известно колко ще струва делото срещу президента, но сходно дело, в което BLAG се опита да защити законодателство относно еднополови бракове, струва 2,3 млн. долара.

Демократите посочват, че делото е политически ход за консолидиране на избирателите на републиканците, които искат импийчмънт на Обама за различни негови действия. Бейнър посочи, че делото не е стъпка в тази посока.

„Не искаме импийчмънт. Тук става дума единствено за честното изпълнение на законите на тази страна“, каза той.